04/05

BK 10.000m: Lauwaert en Thonon pakken hun eerste 10.000m-titels

mini-jdc-8836-00001

Nina Lauwaert (midden): eerste nationale titel 10.000m in Oudenaarde voor haar clubgenote Karen Van Proeyen (links) en Amelie Saussez.

Lange loopbroeken, handschoenen, ja zelfs een verdwaalde muts. Het was berekoud voor begin mei en dat hebben de deelnemers aan het BK 10.000m geweten. Ook de storende wind stelde de atleten danig op de proef. Persoonlijke records waren dan ook een rariteit in het Oudenaardse Thienpondtstadion. 

Nina Lauwaert/ROBA en Régis Thonon/ACO pakten allebei hun eerste gouden medaille op deze afstand. Voor de Waal was het zelfs het eerste nationale goud tout court. In 29'46"15 bleef hij wel ruim een halve minuut van zijn persoonlijk record verwijderd. Op een presenteerblaadje kreeg hij die gouden plak alvast niet. Mathijs Casteele/KKS bood tot de voorlaatste ronde immers stevig weerwerk en werd daarvoor beloond met zilver én een besttijd van 29'48"41. Broer Steven Casteele/KKS liep als derde over de streep maar was ontgoocheld dat hij het treintje niet kon volgen. 

Voor Nina Lauwaert was dit BK een laatste voorbereiding op haar marathon van over twee weken in Riga. Dat de conditie goed zit, liet ze in een gecontroleerde 33'49"47 duidelijk zien. Met deze chrono dubbelde ze bovendien zowat het hele deelnemersveld. Karen Van Proeyen/ROBA en Amelie Saussez/ACLO finishten dan ook op respectabele afstand.

De titel in de 3000m steeple voor vrouwen ging naar favoriete Eline Dalemans/AVLO. En daarmee spoelde ze haar plotse opgave van vorig jaar helemaal door. 10'22"94 zette ze, solo nota bene, de elfde Europese jaartijd neer. Antse Meylaers/AVT (met stevig PR) en Jolien Van Hoorebeke/RIEM vochten een mooie strijd uit voor de overige podiumplaatsen.

Bekijk hier de resutaten.