13/01

Belgisch veldloopteam sterk in Edinburgh

-d4s9327

Isaac Kimeli zette het Belgisch veldloopteam in Edinburgh meteen op het goede pad.

Het Belgisch veldloopteam heeft in Edinburgh een hele knappe tweede plaats op zak gestoken tijdens een 4x1000m gemengde estafette. Een leuk initiatief, maar vergis u niet: de kwaliteit stond in de Schotse hooglanden wel degelijk aan de start.

Op het vrij vlakke grasparcours pakte Isaac Kimeli/OEH al stevig uit met een dominerend tempo dat hij van start tot aankomst volhield. Isaac kon zich halfweg de openingsronde enkele meter loswerken maar werd in de snelle eindfase opnieuw bijgebeend. Toch stuurde hij Sofie Van Accom/ACHL mee in het leidende toptrio – samen met Ierland en Europa - voor de tweede ronde. Sofie, nog niet zo lang geleden geplaagd door ziekte, zocht haar eigen tempo op en zag Europa en Ierland weglopen. Wat later kwam het Britse team nog voorbij, maar Sofie hield mooi stand op de vierde plaats. Jeroen D’hoedt/CABW stond voor een moeilijke opdracht om het gaatje in de derde aflossing opnieuw dicht te krijgen, iets waarin de Hallenaar geleidelijk aan slaagde. Vooral zijn finish mocht gezien worden: hij schoof voorbij Ierland en kon de Britten ook nog in de slotmeters terugwijzen om Renée Eykens/KAPE in het spoor van Europa de slotronde in te sturen. Renée kwam op gelijke hoogte met Europa – een team dat volledig uit Spaanse veldlopers bestond – maar voelde dat het tempo van slotloopster Laura Muir te hoog was. De Schotse topatlete kon voor eigen publiek het Britse team onbedreigd winnend over de eindstreep loodsen, maar Renée Eykens had haar krachten goed verdeeld en gaf de Europees/Spaanse ploeg geen schijn van kans in de eindsprint. Meteen een hele mooie tweede plaats voor de Belgische veldloopploeg in hoogstaand gezelschap. Ierland, Schotland en de Verenigde Staten kwamen verder niet meer in het stuk voor. Opvallend: geen van deze vier Belgische veldlopers stond een maand geleden in Samorin aan de start van het Europees veldloopkampioenschap.

In de individuele lange cross, over een heel wat heuvelachtigere omloop, liep Soufiane Bouchickhi/RFCL een dijk van een wedstrijd. Samen met zijn Europese teammaats Ozbilen en Kaya en de Amerikaan Korir - drie in Kenya geboren lopers - vatte hij de laatste ronde aan. Daar trok Europees kampioen Ozbilen alle registers open, al kon hij de snel finishende Amerikaan niet afschudden. Bouchikhi kon als vierde ei zo na nog gelijk met Kaya over de eindstreep duiken. Vele EK-uitblinkers van een maand geleden kregen in Edinburgh opnieuw het nakijken van de Antwerpse Luikenaar..