22/08

Belgisch record overstijgt wereldrecord

genyn-peter-2016-rio-paralympics-belga

Belgisch record overstijgt wereldrecord

Vrijdagavond zette Peter Genyn/PAR tijdens de micromeeting van Vlierzele Sportief in Oordegem alweer een toptijd neer over 100m. Met 19”56 deed hij beter dan zijn eigen wereldrecord. Aangezien er geen dopingcontrole voorzien was, wordt dit record door het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) niet erkend.

Het is de tweede maal dat Peter zo een wereldrecord mist, eerder gebeurde dat ook al eens over 400m. Zowel over 100m als over 400m is het Belgisch record in de 51-klasse dus scherper dan het wereldrecord…

Geen verwijt aan de organisatie, we kunnen niet bij elke wedstrijd een dopingcontrole voorzien en wereldrecords worden niet op commando gereden. Eerder een werkpunt voor het IPC, dat toch wat meer flexibiliteit zo mogen geven mbt. deze controles.

Eén week nadat Peter door een lichte overbelasting van de onderarm moest afhaken voor het BK AMH zit hij dus in bloedvorm. Hij is overigens niet de enige: Peter Cosyn/KAAG verbeterde zijn Belgische recordtijd in de klasse 34 tot 22”02.

Wat is nu het verschil tussen de handicap van Peter Genyn/51 en Peter Cosyn/34?
Peter Genyn heeft een ruggenmergletsel, Peter Cosyn heeft een hersenletsel. Beiden zijn rolstoelgebonden. Op basis van de mate waarop het lichaam nog kan functioneren worden de klassen bepaald en worden atleten ook onderling vergeleken aan de hand van  de IWAS-scoretabel, die prestaties verrekent ten opzichte van het wereldrecord. Moesten we beide prestaties vergelijken dan zal Peter Genyn méér scoren dan het wereldrecord, en dus méér dan 1000 punten. De prestatie van Peter Cosyn komt overeen met 423 punten. Waarmee we enkel  het topniveau van Peter Genyn willen benadrukken.