11/05

Bashir Abdi zet trainingen tijdelijk op heel laag pitje

bashir-stip-it.2

Bashir Abdi.

Terwijl een deel van de atleten ervoor kiest om in deze bijzondere tijden eens stevig door te trainen zonder te moeten afbouwen voor competitie, opteert een ander deel voor de tegenovergestelde aanpak. Bashir Abdi zit in het tweede kamp: de marathonloper doet het even heel kalm aan.

"Na mijn marathon in Tokio stonden er hoe dan ook vier weken rust op de planning", zegt Bashir Abdi/RCG, die in de Japanse hoofdstad de tweede Europese chrono aller tijden neerzette. "De Spelen waren ondertussen afgelast, maar ik ben herbegonnen in de hoop op een EK. In Parijs wilde ik iets laten zien op de halve marathon, maar toen ook dat geschrapt werd, ben ik in onderhoudsmodus gegaan."

In de onderhoudsmodus waarin de marathonloper zich nu bevindt, staan de trainingen op een laag pitje. "Ik doe niets zwaar, laat staan specifiek. In een lang gesprek met mijn coach Gary (Lough, nvdr.) hebben we besloten om na een intens 2019 en een voorjaarsmarathon in 2020 even op de rem te gaan staan om mijn lichaam te laten bekomen. Ik doe nog maar 60 kilometer per week, in een marathonweek heb ik daar normaal maar twee dagen voor nodig. Mijn lichaam soepel houden en een beetje actief blijven, dat is alles momenteel."

De huidige situatie heeft Bashir wel de kans om nog eens helemaal aan de Ramadan mee te doen. Andere jaren deed hij soms de helft mee van de 30 dagen, of at hij iets op de zwaarste trainingsdagen.

"Het is niet té warm en het is mij tot nu toe goed gelukt", vertelt hij. "Ik train pas om 20u, dus als ik terugkom mag ik meteen eten. Het kan mij mentaal sterker maken en het is goed om eens stil te staan bij bepaalde dingen. Het is wel een rare editie van de Ramadan, want normaal spendeer je tijdens de Iftar 's avonds tijd met je familie, zet ik mijn telefoon uit en gaat alle aandacht naar hen, maar door corona is het allemaal in héél beperkte kring. Ik hoop wel dat deze situatie iedereen iets zal leren. Ik zie mensen meer tijd besteden aan hun familie en inzien dat veel geld verdienen niet het hoogste goed is."

Een bijkomend voordeel van de lockdown is dat de Gentenaar de geboorte van zijn tweede kindje van dichterbij kan meemaken. Op 4 juni verwacht hij een broertje of zusje voor dochter Khadra. "Normaal zou ik twee weken voor de geboorte naar huis komen vanuit Ethiopië, maar je bent nooit zeker wanneer een bevalling gebeurt. Nu kan ik alles meemaken en nadien voor de nodige ondersteuning zorgen."

Trainen zonder wedstrijden in het verschiet, daar heeft de nationale recordhouder het overigens niet zo makkelijk mee. "Ik train graag met een doel en heb het altijd zo gedaan. Uiteraard train ik voor volgend jaar en om straks niet van nul te moeten herbeginnen, maar ik stel me momenteel toch af en toe de vraag waarvoor ik het doe. Ik hoop dat de najaarsmarathons kunnen doorgaan, want er staan er heel veel op de kalender door de uitgestelde wedstrijden van het voorjaar. Als het ervan komt, loop ik zelf Londen of Amsterdam."

Bedoeling is dat het aanlooptraject naar de Spelen er min of meer hetzelfde blijft uitzien zoals gepland, ondanks het uitstel met een jaar. "Of ik in het voorjaar opnieuw een marathon loop, staat wel nog niet helemaal vast. Het moet in maart zijn, april vind ik te kort op de Spelen."

Het uitstellen van de Spelen in Tokio heeft Bashir ondertussen verteerd, al had hij het er wel even moeilijk mee. "Ik was in bloedvorm en je kan niet voorspellen dat dat in 2021 ook zo is, misschien ben ik niet eens blessurevrij. Aan de andere kant was ik een van de eerste atleten die zeiden dat uitstel gepast was, gezondheid gaat voor."