03/09

Bashir Abdi wil maatje Mo Farah zo lang mogelijk volgens tijdens AG Memorial Van Damme

abdi-bashir-persconferentie-mvd-2020-jdc-5

Bashir Abdi en Mo Farah.

Bashir Abdi is een van posterboys voor de AG Memorial Van Damme, die vrijdag doorgaat. Samen met zijn trainingsmaatje Mo Farah waagt hij zich er voor het eerst aan de uurloop. Zowel het Belgisch, het Europees als het wereldrecord staan op het spel.

We zetten de records die morgen dreigen te sneuvelen nog eens op een rijtje: het Belgisch record is van Gaston Roelants en bedraagt 20.784 meter, het Europees record is van Jos Hermens en staat op 20.944 meter en het wereldrecord tot slot is van Haile Gebrselassie met 21.285 meter. Bashir Abdi/RCG is er klaar voor. "Ik voel me klaar voor een halve marathon, een afstand die ik beter ken en die min of meer moet lijken op zo'n uurloop", zegt de Gentenaar.

Bashir, die zich de laatste jaren op de marathon focuste, moest even wennen aan het trainen op de piste. "Mo Farah is het gewend om alsmaar rondjes te lopen, maar voor mij was dat aanpassen. Een intensieve training van zestien kilometer op de piste, dat is niet niks. Dat ben ik niet gewoon. In het begin was dat heel moeilijk, altijd maar rondjes, rondjes, rondjes. Maar ik denk dat ik er klaar voor ben." De hazen is opgedragen om kilometers te draaien van – hou u vast – 2:49.

De goeie vriendschap met zijn trainingsmaatje staat een duel op het scherpst van de snee morgen niet in de weg. "Wat er ook gebeurt, we blijven vrienden. Behalve misschien in de laatste rondes", zegt de Belgische recordhouder op de marathon. Hoe ziet Bashir eigenlijk zijn kansen om de viervoudige olympische kampioen te kloppen? "Ik moet eerlijk zijn, het blijft Mo Farah. De vraag is niet of ik hem ga kloppen, maar wel hoe lang ik kan volgen. Ik zal er alles aan doen om Mo te kloppen, maar op training is hij sterker, dus ik denk dat hij niet te kloppen is."

De steun van het Belgische publiek moet Bashir morgen in een leeg stadion helaas missen. "Ik trek mij op aan de gedachte dat de mensen thuis zitten te supporteren voor hun tv. Niets kan het publiek vervangen, maar ik vind het leuk dat we onze favoriete songs hebben kunnen doorgeven. De muziek kan het allemaal wat levendiger maken."