27/04

Bashir Abdi wil in Londen olympisch ticket veiligstellen

abdi5k

Bashir Abdi.

Bashir Abdi loopt zondag in Londen zijn tweede marathon. Bij zijn debuut vorig jaar liet hij al 2u10:46 optekenen, zondag hoopt hij een ferme hap van die tijd te halen. Het doel is een chrono neerzetten die zekerheid geeft over olympische kwalificatie.

Met een trainingsstage van dertien weken in Ethiopië, onderbroken voor enkele wedstrijden in Europa, kon Bashir Abdi/RCG zich optimaal voorbereiden op zijn tweede marathon. Alhoewel, die optimaal was niet honderd procent van toepassing. “Ik heb een heel goed trainingskamp achter de rug, maar de laatste twee weken geraakte ik alsnog een beetje in paniek. Bij langere duurlopen kreeg ik telkens last aan de maag bij suikeropname”, vertelt Bashir.

De zilveren medaillewinnaar van het EK in Berlijn trok met zijn probleem naar het ziekenhuis in Addis Abeba. “Daar werd ontdekt dat ik een bacterie onder de leden heb. Die kan eigenlijk geen kwaad, maar voor een marathonloper is die maagpijn natuurlijk een probleem. Ik moet twee weken antibiotica nemen om er vanaf te geraken, maar op aanraden van dokter Bruggeman stel ik die kuur uit tot na de marathon. Voorlopig werk ik met maagbeschermende medicatie. Ik verwacht daardoor geen problemen meer, maar mentaal zorgde het wel even voor een dipje.”

Vorig jaar in Rotterdam ging Bashir al in de eerste meters zwaar tegen de grond. Niet fijn, maar dat sterkt hem wel in zijn overtuiging dat het nog een stuk sneller kan. “Het nadeel is dat Rotterdam door die val zodanig emotioneel was, dat ik me bijna niks meer herinner. Ik kan niet meer oproepen hoe de benen aanvoelen op het einde van een marathon. Die ervaring zal ik missen. Het is ook een van de redenen dat ik nog niet over het BR van Vincent Rousseau wil spreken. Ik denk vaak aan dat record, maar vermoed dat ik er momenteel nog ervaring voor tekort kom.”

Het doel zondag is een PR lopen enerzijds en een olympische kwalificatie afdwingen anderzijds. De internationale limiet bedraagt 2u11:30. “Maar ik wil zeker zijn, en dus geen tijd lopen die nog enkele andere Belgen zouden kunnen aanvallen. Met een duik net onder de limiet zal ik geen vrede nemen. Ik zou graag 1u04:00 doorkomen halverwege. Dat is sneller dan vorig jaar, toen ik te traag startte, maar het mag ook niet te snel gaan.”

Bashir sluit af met woorden van aanmoediging voor Thomas De Bock/OEH en Dennis Laerte/DCLA, die zondag ook in Londen lopen. “Ik hoop echt dat één van hen, of wie weet zelfs allebei, zich ook plaatsen voor Tokio. Misschien lijkt dat op het eerste zicht niet haalbaar, maar waarom niet dromen? The sky moet the limit zijn. Koen Naert en ikzelf zouden heel graag met een marathonteam naar de Spelen gaan. Ik zie daar echt kansen om voorin te eindigen.”