12/03

Bashir Abdi tankt in Londen vertrouwen voor het echte werk

abdi5k

Bashir Abdi.

Bashir Abdi werd zondag tweede in de Vitality Big Half, een halve marathon in Londen. Hij finishte in een nieuwe besttijd van 1u01:16, één seconde na zijn vriend en trainingsmakker Sir Mo Farah. Ondertussen resten er nog minder dan zeven weken tot zijn grootste doel van 2019, opnieuw in dezelfde straten: de marathon van Londen.

“Het weer was heel slecht en een beetje een spelbreker. Ik dacht zelfs dat de wedstrijd geannuleerd zou worden”, vertelt Bashir Abdi/RCG. Dat er dan toch nog zo’n mooi tijd uitrolde, is hoopgevend. “Ik was met een bang hartje gestart en dacht dat een snelle chrono uitgesloten was. Mo Farah wou zich oorspronkelijk echt eens testen, maar hield wat in door de weersomstandigheden. Voor mij was dat ideaal en de trainer was blij dat we één en twee werden.” Bashir traint sinds de herfst samen met Farah onder de Brit Gary Lough.

Hoewel hij het door de strakke wind niet honderd procent als een waardemeter heeft ervaren, deed Bashir in Londen toch het nodige vertrouwen op. “Het was mijn laatste test voor de marathon, en de vorm is goed. Dat heb ik vooral onthouden uit Schoorl.” Bashir liep er op 10 februari een 10 kilometer op de weg in 28:07.

“Nu moet ik vooral opletten dat ik geen stomme blessures oploop en niet overtraind geraak”, weet de zilveren medaillewinnaar van het EK in Berlijn in de 10.000 meter. “Mo traint enorm veel, maar ik mag niet de fout maken om alles mee te doen. Als het weer op 28 april goed is in Londen, heb ik er alle vertrouwen in.” In Rotterdam debuteerde hij vorig jaar in 2u10:46.

De afgelopen maanden heeft Bashir voornamelijk op hoogtestage in Ethiopië doorgebracht. Hij was er dit jaar in totaal al zeven weken, en vertrekt vanavond opnieuw. “In het begin had ik wat maagproblemen van het lokale eten, maar al bij al heb ik goed kunnen trainen. We doen nauwelijks snelle dingen en werken vooral op uithouding. Ik train maximaal één keer per veertien dagen op de piste, terwijl dat vroeger makkelijk drie keer per week was. Het is dus niet heel intensief, maar we doen wel veel kilometers.”

De Gentenaar, gisteren nog verkozen tot Strafste Gentenaar van 2018, gelooft rotsvast in de aanpak van zijn coach. “Ik ben vaak héél moe, maar krijg elke week een rustdag en daarna voel ik me altijd herboren. Gary weet perfect wat een atleet nodig heeft en wanneer het te veel dreigt te worden. Hij is voorzichtig. De komende twee weken doen we wat meer kwaliteit. Daarna volgt opnieuw wat volume, en in de laatste twee weken voor de marathon doen we bijna niets meer.”