24/10

Bashir Abdi schrijft geschiedenis met Europees marathonrecord in Rotterdam

abdi-bashir-2018-ek-berlijn-belga-1

Bashir Abdi

Bashir Abdi heeft deze middag in Rotterdam atletiekgeschiedenis geschreven. Aan zijn bronzen olympische medaille voegde hij nog een Europees marathonrecord toe. De Gentenaar scherpte het record niet zomaar aan, maar verpulverde het. De nieuwe toptijd bedraagt 2u03’36, uiteraard ook een Belgisch record.

Dat het eventueel mogelijk was, dat Europees record, konden we wel aannemen. Maar het leek, gezien de scherpte van de chrono en de korte voorbereidingstijd na de Olympische Spelen, toch vooral een hele moeilijke missie. Als we echter iets geleerd hebben in Sapporo afgelopen zomer is het dat je met Bashir Abdi/RCG nooit klaar bent, en dat bleek in Rotterdam eens te meer.

Het ging razendsnel van bij de start zondag en Bashir zette zich wijselijk achterin de grote kopgroep. De doorkomsttijd halverwege lag onder de 1u02, dus het ging ruim snel genoeg voor een eventueel Europees record. Dat stond sinds 2019 op naam van de Turk Kaan Kigen Ozbilen met 2u04’16. Rond 25 kilometer moest Bashir even afhaken en leek hij het moeilijk te krijgen, maar achteraf bleek dat hij vooral heel verstandig had ingedeeld. Hij rolde alles en iedereen opnieuw op en snelde naar de overwinning.

Een klassieker als Rotterdam winnen, is al heel straf op zich. De laatste Belgische winnaar in de Nederlandse havenstad was Vincent Rousseau in 1994. Maar Bashir deed meer dan zomaar winnen. Hij snelde naar 2u03’36, een verpulvering van het Europees record met precies 40 seconden. Zijn eigen Belgisch record stelde hij bij met meer dan een minuut.

De supertijd van Bashir betreft de tweede wereldjaarprestatie en brengt hem op de veertiende plaats op de mondiale ranking aller tijden. Een wedstrijd voor de geschiedenisboeken en een van de allerstrafste nummertjes die een Belg ooit heeft opgevoerd in de atletiekwereld.