25/10

Bashir Abdi na stuntrace in Rotterdam: “Denk dat dit record nog wel even standhoudt”

abdi-bashir-2021-brussel-1

Bashir Abdi.

In Rotterdam zorgde Bashir Abdi zondag voor een van de allerstrafste prestaties uit de Belgische atletiekgeschiedenis. Hij verpulverde het Europese marathonrecord naar 2u03’36 en schreef zo sportgeschiedenis. Hij reageerde met trots op zijn prestatie. “Deze chrono is fantastisch.”

Europese atletiekgeschiedenis

"Dit was een thuiswedstrijd”, zei Bashir Abdi/RCG na zijn stunt in Rotterdam. Hij had het duidelijk naar zijn zin gehad. “De toeschouwers schreeuwden mijn naam, op bepaalde stukken werd ik bijna doof. Ik kreeg er kippenvel van.” De beleving was helemaal anders dan bij zijn debuutmarathon in 2018, in dezelfde stad. Toen viel hij bij de start op zijn hoofd. “Toen heb ik er niet van genoten. Ik herinner mij daar niks meer van. Ze zeggen altijd dat het publiek zo geweldig is in Rotterdam, en nu kan ik dat eindelijk bevestigen.”

Het ging snel van bij de start. “Halverwege passeerden we twintig seconden sneller dan voorzien. Howla, dacht ik toen. Na 25km zat ik achterin de groep om te drinken. Drie mannen van hetzelfde management hadden net dan afgesproken om te versnellen en ik was er niet bij. Ik heb geprobeerd om er heel geleidelijk naartoe te lopen en niet in één ruk. Ik heb het verstandig aangepakt.”

In de slotkilometers ging Bashir solo in de aanval. Het slot was nog zwaar. “Die laatste twee kilometer, wat was me dat? Die leken wel tien kilometer te duren. Ik had helemaal niet door dat ik onder de 2u04 zou gaan. Ik ben iemand die zo weinig mogelijk op de klok kijkt en gewoon mijn gevoel volg”

De beloning voor al dat afzien, was groots. “Deze chrono is echt fantastisch. Ik denk dat dit Europees record nog wel even zal standhouden. De auteur van mijn biografie (‘Op de loop’, red.) heeft er weer extra werk bij. De Olympische Spelen en Rotterdam, dat zijn twee nieuwe hoofdstukken”, lachte Bashir. Zelf kan hij nu even van rust genieten. “Ik ben een gelukkig man. Mijn seizoen is meer dan geslaagd en ik kan nu eindelijk mijn verdiende vakantie tegemoet.” En of die vakantie verdiend is. Genieten maar!

Ontdek het levensverhaal van Bashir

In het boek "Op de loop" ontdek je de moeizame weg van Mogadishu tot de marathon van Tokio in 2020, waar Bashir Abdi een toptijd neerzet van 2u04’49”. Het boek gunt een blik achter de schermen in het leven van Bashir, zowel van kleine wedstrijden als grote kampioenschappen. Maar het is bovenal een verhaal over veerkracht en aanpassingsvermogen van de nieuwbakken Europese recordhouder. Het boek kan je bestellen op onze webshop.

Bashir in gesprek met Kim 

Vorig jaar had Kim Gevaert een uitgebreide babbel met Bashir over zijn unieke levensverhaal in het kader van de Running&Co maand. Ontdek het gesprek hieronder.