08/04

Bashir Abdi maakt indruk bij marathondebuut

180408-024

Bashir Abdi na afloop van zijn marathondebuut. Op zijn voorhoofd draagt Bashir nog de sporen van zijn val in het startgewoel.

Bashir Abdi is knap achtste geworden in de marathon van Rotterdam. Bij zijn debuut kwam hij tot 2u10:46.

De wedstrijd begon niet goed voor Bashir Abdi/RCG. Hij viel na amper tien meter op zijn hoofd, en greep in de kilometers daarna nog geregeld naar datzelfde hoofd. Gelukkig was hij wel attent mee in het tweede groepje, dat voor 2u10 ging. Halverwege was het vooropgestelde schema wel al lichtjes losgelaten, want de Gentenaar passeerde in 1u05:33.

Nog voor 25 kilometer viel het groepje van Bashir helemaal uiteen, en toen ook de haas en de Nederlander Khalid Choukhoud de rol losten, stond hij er helemaal alleen voor. Dat liet hij echter niet aan zijn hart komen, en in plaats van stil te vallen schoof Bashir stelselmatig op. De man met de hamer kwam nooit, waardoor Bashir als achtste kon finishen en een knappe debuuttijd van 2u10:46 noteerde. Hij is nu de achtste Belg aller tijden op de marathon.

"Ik was onder de indruk van de sfeer in Rotterdam, langs alle kanten stonden honderden mensen. Ik heb ervan kunnen genieten", zei een enthousiaste Bashir na afloop. "Zonde dat ik bij de start gevallen ben. De eerste vijf kilometer verliep door die val hectisch, en daardoor heb ik de eerste waterpost gemist."

Over de chrono kon Bashir, zeker gezien de omstandigheden, alleen maar bijzonder tevreden zijn. "Al bij al ben ik inderdaad heel blij met deze debuuttijd, trots zelfs. Iets na halverwege liepen de tijden in mijn groepje op, en moest ik beslissen om mijn eigen weg te zoeken en sneller te lopen. We riskeerden even boven de 2u12 uit te komen."