10/09

Bashir Abdi loopt sterke halve marathon

abdi5k

Bashir Abdi.

Bashir Abdi is zondag knap als derde gefinisht in de halve marathon bij de Great North Run in het Engelse South Shields, nabij Newcastle. Zijn chrono van 1u00:42 was minstens even indrukwekkend als zijn derde plaats.

De zege was al voor de vijfde keer voor een Engels trainingsmaatje van Bashir Abdi/RCG, Sir Mo Farah. Met zijn toptijd zou Bashir heel hoog uitkomen op de Belgische en Europese ranking aller tijden, ware het niet dat het parcours van de Great North Run net dat tikkeltje te veel bergaf loopt om voor officiële rankings en records in aanmerking te komen. Het blijft een straffe prestatie van Bashir, amper een week na zijn persoonlijk record in de 5.000 meter op de Memorial Van Damme.

"Het was zeker goed, maar mijn laatste vijf kilometer was supertraag, onder meer door de strakke tegenwind", vertelde Bashir na afloop. Zijn doorkomsttijd na 10 kilometer was met 28:13 behoorlijk adembenemend. "Maar ik heb nog nooit zo traag gelopen op het einde van een wedstrijd, zelfs in mijn marathon in Rotterdam. Plotseling kwam er helaas harde wind van de kant van de zee."