09/06

Bashir Abdi loopt in Gent laatste wedstrijd voor Tokio

persconferentie-bashir-abdi

Bashir Abdi (midden) na de persconferentie in het Wouter Weylandt stadion in Gentbrugge

Komende zondag test Bashir Abdi nog een laatste keer de benen in aanloop naar de Olympische Spelen. In zijn thuisstad Gent gaat Abdi van start tijdens de halve marathon 2 Tokyo. Na het behalen van de Olympische limiet op de 10.000m, sluit Abdi een dubbel trouwens niet uit. Gisteren blikte Abdi terug op zijn prestatie in Birmingham en keek hij vooruit naar de halve marathon in Gent. Daarnaast werd ook een boek over de levensloop onze beste marathonloper voorgesteld.

Onnodige krachten verspild in Birmingham

Bashir Abdi/RCG verbleef de voorbije maanden op de Ethiopische hoogvlaktes om zich in optimale omstandigheden voor te bereiden op de Olympische marathon. Afgelopen weekend zakte hij af naar Birmingham voor de European Cup 10.000m. Samen met zijn trainingsgenoot Mo Farah gingen ze op zoek naar een goeie tijd en de Olympische kwalificatie voor Farah. Uiteindelijk was het Abdi die de kwalificatie binnenhaalde met 27’24”41, terwijl Farah achterbleef zonder Olympisch ticket na 27’50”64. Een gemakkelijke wedstrijd was het allerminst, blikt Abdi terug.

“Er was veel persaandacht in Birmingham, waardoor het niet eenvoudig was voor de start. De wavelights, de elektronische haas, bleven ook de hele wedstrijd ver voor ons uit en niemand durfde reageren. Ik heb zelf een paar keer gereageerd, maar niemand nam over. Die onnodige inspanningen draag je natuurlijk mee doorheen de wedstrijd. Als je voor een tijd loopt, moet je zo zuinig mogelijk lopen. Een snellere tijd was dus zeker mogelijk geweest.”

Toch lukte Abdi een persoonlijk record en bleef hij onder de Olympische limiet. De 10.000m en de marathon combineren in Japen sluit Abdi niet uit. Een definitieve beslissing heeft hij nog niet genomen, maar het speelt alleszins in zijn achterhoofd.

“De 10.000m zou een goede laatste prikkel zijn voor de marathon. Op training plannen we kort voor de marathon sowieso een stevige prikkel. De warme weersomstandigheden maken de dubbel wel niet evident. Momenteel heb ik nog niet beslist en ik heb nog even tijd vooraleer we de knoop moeten doorhakken.”

Halve marathon 2 Tokyo

Zondag werkt onze nationale recordhouder op de marathon zijn laatste wedstrijd voor de Spelen af met de halve marathon 2 Tokyo. Op de piste in Gentbrugge gaat Abdi samen met enkele internationale en Belgische toplopers van start op een halve marathon doorheen de straten van Gentbrugge. Met de halve marathon 2 Tokyo wil RCG ook hun topatleet symbolisch uitwuiven richting Tokio.

“Momenteel zijn er amper wedstrijden, daarom nam ik deel in Birmingham. Op de weg zijn er nog minder kansen om te lopen, daarom ik ben heel blij en dankbaar dat ik de kans krijg om deze wedstrijd te lopen. Ik kan mij zelfs niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst een wedstrijd op de weg afwerkte in België, laat staan in Gent. Voor elke marathon doe ik ook altijd een halve marathon, dus deze wedstrijd past perfect in mijn voorbereiding. Nadien vertrek ik opnieuw op stage om mij verder voor te bereiden op de Spelen.”

Omwille van de coronamaatregelen starten de atleten in verschillende waves. De elitewave, met Abdi, gaat al om 9u00 van start. Nadien gaan nog drie waves met telkens 100 deelnemers van start. Er zijn nog beschikbare plaatsen om deel te nemen aan de halve marathon 2 Tokyo, zelfs in de elitewave. Meer info vind je hier.   

Op de loop 

Het levensverhaal van Abdi werd intussen ook neergeschreven in het boek ‘Op de loop’. De voormalige leerkracht van Abdi, Peter Vervaet, heeft het opmerkelijke verhaal van Abdi over zijn tocht vanuit Somalië naar België en zijn internationale successen in de sport samengebracht in een boek. Vervaet en Abdi leerden elkaar kennen toen Abdi als 13-jarige in de OKAN-klas van Vervaet terecht kwam om Nederlands te leren. Nadien bleef Vervaet de prestaties van Abdi volgen. Het voorwoord in het boek komt van Mo Farah en het nawoord werd verzorgd door Koen Naert. Alle info over het boek ‘Op de loop’ vind je hier.