27/08

Bashir Abdi kijkt reihalzend uit naar afscheid van de piste op Memorial

belgaimage-138669057-full

Bashir Abdi.

De AG Memorial Van Damme aanstaande vrijdag wordt voor Bashir Abdi om allerlei redenen speciaal. Hij komt er zijn zilveren EK-medaille vieren met het Belgische publiek, het wordt zijn allereerste deelname én tegelijk zijn afscheid van de piste. Dat belooft een hoop emoties op één avond te geven.

“Ik was alleen nog maar als toeschouwer op de Memorial, maar ondertussen weet ik dus wel dat de sfeer er uniek is”, blikt Bashir Abdi/RCG vooruit. Op het EK blonk hij uit over 10.000 meter, maar vrijdag kiest de Gentenaar voor de 5.000 meter. “De piste is natuurlijk razendsnel. Een persoonlijk record zal er op het einde van het seizoen niet meer inzitten, maar ik wil het seizoen wel met een hele mooie chrono afsluiten. Cédric Van Branteghem heeft mij een hele hoop kaarten opgestuurd, dus ik zal vooruit gestuwd worden door vrienden.”

Bashir heeft ondertussen zijn plan klaar voor vrijdag. “Dezelfde fout als in Heusden, waar ik te snel vertrok, zal mij niet meer overkomen. Vrijdag wil ik reserve houden voor de laatste twee kilometer, en sterk eindigen. De eerste 3.000 meter is het de kunst om ontspannen te blijven lopen, daarna begint iedereen te sterven en is het vechten.”

Na het EK heeft de zilveren medaillewinnaar heel even niet als profatleet gedacht, en meer dan terecht de bloemetjes buitengezet. “Ik woon in Gent, een bruisende stad. Dat zegt genoeg denk ik. Ik heb de week na Berlijn weinig geslapen en heb de medaille gevierd in de stad waar bijna iedereen mij kent. Maar nu ben ik gelukkig weer frisser en klaar voor vrijdag.” Een internationale medaille verandert ook één en andere voor een atleet, al wil Bashir dat relativeren. “Het vergemakkelijkt alleszins het binnengeraken in grote wedstrijden, maar ik blijf dezelfde Bashir. Ik sta nog altijd op hetzelfde uur op en doe nog altijd dezelfde trainingen."

Kort na zijn eerste EK-medaille neemt Bashir vrijdag al afscheid van de piste. Die beslissing werd al eerder genomen, om de focus helemaal op de marathon te kunnen leggen. Behalve een medailleapplaus mag hij zich dus ook aan een afscheidsronde verwachten op de Heizel.  

“Ik blijf nog een heel klein beetje met een twijfelgevoel over, omdat ik denk dat ik nog sneller kan in de 10.000 meter. Maar ik zal toch maar bij mijn beslissing blijven om vrijdag afscheid te nemen van de piste, denk ik. Want ook op de marathon is er iets mooi mogelijk. Daar ga ik vanaf nu op focussen. Mijn tweede staat gepland in het voorjaar van 2019. Maar ik ben blij dat ik op het EK in Berlijn nog één keer voor de piste heb gekozen.”