05/04

Bashir Abdi debuteert zondag op de marathon

-d4s9345

Bashir Abdi.

U hoorde hier al even niets meer over Bashir Abdi. Dat heeft een reden: hij wilde zich in Ethiopië in alle rust voorbereiden op zijn eerste marathon. Die is nu wel héél dichtbij gekomen. Zondag gaat hij namelijk van start in Rotterdam.

"Ik ga proberen te overleven. Dat is mijn plan voor zondag", steekt Bashir Abdi/RCG van wal. "Ik heb er zin in, en loop vanaf nu voor het NN Running Team. Zij zijn ook hoofdsponsor van de marathon, dus het is leuk om in Rotterdam te debuteren. Het is een professioneel atletenteam, dat mij helpt bij het voorbereiden van wedstrijden. Door het groepsgevoel voelt het een beetje alsof ik weer bij de voetbalclub ben."

Waar komt het idee om over te stappen naar de marathon vandaan? "Ik ben al geplaatst voor het EK in de 10.000 meter, en dat is een geruststelling. Ik dacht: 'waarom niet nu voor mijn eerste marathon gaan?'. Mijn toekomst ligt op de marathon, en tegen de Spelen in Tokio wil ik ervaren zijn. Dan moet ik niet wachten tot in 2019 om te debuteren. De marathon is het enige wat nog ontbreekt op mijn CV."

De doelen van Bashir liggen zondag in Rotterdam eerder in de ervaring, dan in de chrono. "Ik wil inderdaad ervaring opdoen. Mentaal en fysiek. Maar ik ga wel de groep van Khalid Choukhoud volgen, en die gaat voor 2u10. Of ik de EK-limiet loop, doet er niet doe. In Berlijn ga ik nog één keer voor de piste, om daarna in het najaar mijn tweede marathon te lopen." De limiet voor het EK in Berlijn op de marathon is 2u13:47.

De Gentenaar bereidde zich voor in het Ethiopische Sululta, op 45 kilometer van Addis Abeba. "Ik zal niet zeggen dat het vlekkeloos is verlopen, maar wel goed genoeg. Ik heb bijna altijd samen met de groep van Mo Farah kunnen trainen. Ik ben er klaar voor."

De temperaturen beloven zondag net onder de twinitig graden uit te komen. Enkele Nederlanders noemden dat al te warm, maar Bashir niet. "Ik kan goed tegen de warmte. Té moet natuurlijk ook niet, maar ik heb liefst 17 of 18 graden."