28/02

Bashir Abdi begint zondag zonder grote verwachtingen aan marathon Tokio

abdi5k

Bashir Abdi.

Bashir Abdi gaat zondag van start in de marathon van Tokio. Het is voor de Gentse nationale recordhouder een laatste belangrijke test met oog op de olympische marathon binnen vijf maanden, die uiteindelijk niet in Tokio maar in Sapporo doorgaat.

“Erg soepel ben ik niet. Mijn rug is stram en mijn hamstrings stijf door de lange reis”, zegt Bashir Abdi/RCG vanuit Tokio. Hij was liefst 22 uur onderweg van Ethiopië naar Japan. Afgezien van zijn lange reis was de voorbereiding van de marathonloper op zijn laatste pre-olympische marathon goed. “Ik heb alle trainingen kunnen afwerken zoals voorzien. Ik heb acht weken op hoogte getraind in Ethiopië, maar verschillende keren onderbroken door reizen naar Europa. Een lange stage zoals in aanloop naar Chicago, was er niet bij. Maar dat hoeft ook niet per se, de Spelen zijn belangrijker.”

Op welke tempo hij zondag van start gaat, beslist Bashir morgen pas. “De technische meeting is zaterdag. Ik weet alleen dat de kopgroep halfweg in 1u01:00 wil doorkomen, maar dat is te snel voor mij. Er is een hele groep Japanners die zich voor de Spelen proberen te plaatsen, dat zou wel eens interessant kunnen zijn.”

De marathon van zondag staat voor de Gentenaar in het teken van de olympische marathon,  vijf maanden later in Sapporo. Is een nieuwe verbetering van het Belgisch record dan uitgesloten? “Uitsluiten ga ik een BR niet doen, maar ik mis wedstrijdritme. Ik liep de halve marathon in Egmond, maar daar werd niet doorgelopen. Ik beschik niet over veel informatie over mijn eigen vorm. Hopelijk kan ik al op wat ervaring terugvallen in mijn vierde marathon.”

Omwille van het coronavirus is de recreantenwedstrijd zondag in Tokio overigens afgelast, alleen een honderdtal toppers mag van start gaan. “Zelf zat ik ook met twijfels. Het was mij lang niet duidelijk of de wedstrijd zou doorgaan. Nu ik hier ben, merk ik dat de ziekte hier echt leeft. Bij aankomst op de luchthaven moest iedereen zijn temperatuur laten meten en kreeg je een mondmasker mee”, besluit Bashir.