22/11

Atletiekblik op weekend: wie mag mee op veldloopsafari in Tilburg ?

cc-mol-seniores

Isaac Kimeli, Lander Tijtgat en Dame Tasama (vlnr.) moeten in Roeselare de Europese ambities hardmaken. Robin Hendrix en belofte Simon Debognies volgen hier op de tweede rij, maar mikken evenzeer naar een trip richting Beekse Bergen.

Zondagnamiddag moeten onze veldlopers met Europese ambities hun kaarten op de vlakke Roeselaarse grond leggen: de startbewijzen voor de continentale crosskampioenschappen worden dan alweer op de vlakte van Schiervelde verdeeld.

Het safaripark van de Beekse Bergen in Hilvarenbeek, in de buurt van het Noord-Brabantse Tilburg, zal op 9 december een Afrikaans decor vormen voor de 25ste editie van het jaarlijkse Europese veldloopkampioenschap. De Belgische startbewijzen worden ook voor dit evenement al lang niet zomaar uitgedeeld: aan de hand van het wedstrijdverloop in Roeselare, zal beslist worden of er volledige teams worden gestuurd. Vooral de seniores mannen kunnen een stevige ploeg naar voor schuiven. Vorig jaar in het Slovaakse Samorin waren er slechts twee deelnemende landgenoten, maar Soufiane Bouchikhi/RFCL en Lander Tijtgat/EA finishten wel binnen de top 13. Bouchikhi kan er helaas niet bijzijn in Roeselare, maar Tijtgat zal zich beslist opnieuw willen kwalificeren. Dan moet hij wel zo dicht mogelijk bij de nationale top finishen: Isaac Kimeli/OEH en Dame Tasama/VAC lieten al de betere nationale herfstpapieren zien en hebben allebei een extra drijfveer om de West-Vlaamse onderneming tot een goed einde te brengen. Kimeli werd vorig jaar niet geselecteerd en Tasama kan zijn allereerste Belgische selectie afdwingen nadat hij al meer dan een decennium deel uitmaakt van onze atletiekfamilie. De IAAF heeft hieromtrent al groen licht gegeven. Bashir Abdi moet forfait geven voor Roeselare, maar Robin Hendrix/OEH, vorig jaar nog 9de Europese belofte,  heeft in de afgelopen zomer een flinke stap voorwaarts gezet en kan een welgekomen versterking voor het senioresteam betekenen.

Wat minder zekerheid in de vrouwencross: Imana Truyers/CABW en Hanna Vandenbussche/AVR liepen vorig jaar in Slovakije mee, maar met plaatsen 44 en 61 werd dat een bescheiden optreden. Vanuit de vorige CrossCupraces worden zij ook in Roeselare in de favorietenrollen getild, maar ondanks het forfait van Louise Carton, houden zij toch maar best Nina Lauwaert/ROBA in de gaten. De Oost-Vlaamse atlete in Vlaams-Brabants wedstrijdshirt, walste afgelopen zomer doorheen alle nationale kampioenschappen waaraan ze deelnam en bewees vorige week in Duffel al een uitstekende veldloopvorm.

Ook bij de beloften en de juniores staan EK-tickets op het spel, en ook hier lijken de mannen over betere troeven te beschikken. Simon Debognies/OEH wil beter doen dan zijn hele sterke 6de plaats van vorig jaar en ook junior Tim Van De Velde/DUFFvorig jaar 11de – is intussen een jaartje sterker geworden. Aan de andere jongens met Tilburg-ambities wordt het zondag kwestie om zo dicht mogelijk in hun schaduw te finishen.

Belofte Vanessa Scaunet/CABW en juniore Mathilde Deswaef/WS finishten in Samorin als 40ste en 61ste. Dat is voor de actuele selectievoorwaarden niet voldoende, al kan Vanessa zich in de senioreskoers van Roeselare ook wel optrekken aan Lisa Rooms/OEH en Elise Vanderelst/MOHA. Bijkomende factor wordt ook de gemengde estafetteveldloop van het EK in Tilburg: ook daar kan een nationaal team worden geselecteerd op basis van de 1500m-prestaties van het afgelopen seizoen. Vanderelst voldoet alvast aan die gestelde voorwaarden. Bekijk hier de info over de CrossCup in Roeselare en hier de selectiemodaliteiten voor het 25ste Europese veldloopkampioenschap.

Uiteraard heeft niet iedereen Europese ambities en die veldlopers kunnen zaterdag al terecht in de veldloop van Sparta Vilvoorde in de Drie Fonteinen. De Memorial Frans Christiaens, oorspronkelijk een veldloop voorbehouden aan de masters, is nu al aan een 45ste editie toe. Er is nog meer veldloopbedrijvigheid op zondag met de 68ste Sint-Barbaraveldloop in Genk en met de Memorial Falco Christaens in het Park ter Beuken van Lokeren.

Zaterdag wordt er ook gelopen zonder spikes aan de voeten. In de Powerplus natuurloop van Lier (LYRA) is 10 mijl de langste afstand en ook in Beveren worden er die namiddag kilometers afgelegd: de Winterloop van Volharding heeft 12K als langste afstand.

Nog op zaterdag, maar dan gedurende een hele dag, verzamelen liefst 150 deelnemers in Herentals voor de Running & Co dag van Atletiek Vlaanderen. In meerdere workshops koppelen de loopbegeleiders er de theorie aan de praktijk. Bekijk hier het programma.