13/10

Atletiekblik op weekend: werpen en aflossen

-jd20906
Het laatste atletiekweekend van het zomerseizoen in Vlaanderen komt er aan. Nog twee kampenmeetings en dan zit de Vlaamse atletiekzomer van 2016 er op. In Brussel wordt het zaterdag wat drukker met de jaarlijkse Ekiden.

Voor die kampenmeetings moeten we zaterdag in Eeklo zijn, waar alle werptuigen gehanteerd worden, uitgezonderd de speer. Dat is wel mogelijk ’s anderendaags in Sint-Niklaas bij de ‘meeting van de laatste kans’. Daar komen alle vier werpdisciplines aan bod en de masters doen er nog een schepje bovenop want in hun werpvijfkamp krijgt ook het gewichtwerpen een plaatsje.

Minder volk op de piste dus, maar het wordt wel druk op de weg. Na het marathonkampioenschap van vorige week, is er zaterdag  in en rond het Koning Boudewijnstadion de jaarlijkse Acerta Brussels Ekiden estafetteloop. Het wordt ongetwijfeld opnieuw een onoverzichtelijk schouwspel waarbij de nationale topatleten zich een baan proberen te zoeken tussen een kluwen van duizenden gelegenheidslopers. De onoverzichtelijkheid wordt gelukkig netjes binnen de perken gehouden door de medewerkers van de organisatie en de speaker die er net als in het verleden het hoofd bij koel houdt. Tussen de commerciële teams, die de betere lopers uit hun clubomgeving konden lokken, proberen ook de clubteams er naar het podium van de Ekiden-interclub te reiken. Daar is het uitkijken wie de vrouwen van CA Brabant Wallon en de mannen van thuisclub Excelsior kunnen opvolgen.

Nog op zaterdag is er ’s avonds in Beringen (AVT) de Industrial Night Run met als langste afstand een 15K.

Zondagochtend is er in Deinze de herfstloop. Daar wordt maximaal 13,2K gelopen. In de namiddag kunnen de liefhebbers terecht in Kortessem (ADD) voor de Zeskerkenloop (max. 15K).

De kampenmeeting van AC Alken en de Endurance Run in Zelzate, beiden op zaterdag, werden geannuleerd.

Bij de foto: tijdens de Ekiden neemt de speaker het voortouw. Hij probeert in een onontwarbare mierennest toch het verschil tussen kop en staart aan de omstaanders mee te delen. Een niet te onderschatten opdracht van opperste concentratie, die enkele uren moet volgehouden worden.