15/12

Atletiekblik op weekend: veldlooptoppers in Brussel; Buitengewone Algemene Vergadering in Leuven

nad-0212
Een week na de Europese veldloopkampioenschappen richten de atletiekschijnwerpers zich opnieuw op de nationale veldlopen. Daarbij springt uiteraard de CrossCup van Brussel in het oog.

Zondag vormt het groene Park van Laken opnieuw een sprookjesdecor voor de Iris CrossCup van Brussel. Geen enkeldiepe modderstroken deze keer en evenmin zal de groene wei bedekt worden door een wit sneeuwtapijt, zoals bij enkele recente edities wel het geval was. Vrij ongewone decembertoestanden onder het Atomium dus, maar de stevige hellingen en scherpe afdalingen blijven nog steeds een handelsmerk van Brussel. Net zoals de uitblinkers van het Europees kampioenschap gewoonlijk present geven op de Heizel. We denken dan uiteraard in de eerste plaats aan onze Europese beloftekampioen Isaac Kimeli, maar mogen zeker ook Louise Carton op niveau verwachten. Bekijk hier de website van de Iris CrossCup.

Staan in de Europese hoofdstad vooral de internationale veldlooptoppers in de belangstelling, dan is er zondag elders nog voldoende ruimte om de regionale specialisten aan het werk te zetten. Zo is er aan de Lilse Bergen in het Kempense Lille de jaarlijkse veldloop. ATAC leidt er de 33ste Vossecross voor vrouwen in goede banen en ook hun DBR-mannenveldloop is met 21 edities nu al aan volwassenheid toe. Nog wat oostelijker vervolgt het Limburgs Cross Criterium haar weg doorheen het veldloopseizoen. Deze keer is het Kasteelpark van Dilsen de tussenstop voor de jaarlijkse leuke Parkloop. En ook hier hebben - hoogst uitzonderlijk - de vrouwenwedstrijden (46) al meer jaartjes op de teller dan hun mannelijke tegenhangers (37).

Het indoorhoofdstuk begint zaterdagnamiddag aan het Houtemveld van Tienen met een jeugdmeeting. In Mol is men een hele dag in de weer voor een Kampenmeeting, waarbij alle leeftijdscategorieën aan bod komen. De eerste grote drukte van deze winter in de Gentse Topsporthal komt er zondag aan met de Eindejaarsmeeting van VITA. Tussen 9u30 en (minstens) 17u30 zal er beweging zijn op en rond het Gentse indoorovaal bij deze open meeting met jeugd. Ook in Hoboken houdt de indooratletiek geen Kerstpauze in de Sportschuur. Daar worden zondag de hele dag provinciale medailles uitgedeeld aan benjamins, pupillen en miniemen.

De wegwedstrijden komen zaterdag aan bod in Lier met de Powerplus natuurlopen van Lier (LYRA, max. 10 mijl). Zondag is er parallel met de CrossCup in Brussel ook de Brussels 10K Gaston Roelants. Het evenement brengt jaarlijks duizenden wedstrijd- en gelegenheidslopers op de been. Naast de 10 kilometer, kan er ook aan de halve afstand deelgenomen worden.

En er valt ook wat te beleven naast het sportterrein zelf. Sport.Vlaanderen organiseert in de Gentse Topsporthal de Dag van de Trainer en de atletieksport zal daarbij niet onopgemerkt blijven.

In Leuven is er zaterdag een Buitengewone Algemene Vergadering van Atletiek Vlaanderen. Een hoogst uitzonderlijk gegeven, want het vormt het sluitstuk van een strategisch project waarbij de toekomsvisie van de federatie in een plooi wordt gelegd. Daaruit vloeiden meerdere voorstellen van wijzigingen aan de Statuten en het Huishoudelijk Reglement. De belangrijkheid van die Buitengewone Algemene Vergadering valt niet te onderschatten voor de toekomst van Atletiek Vlaanderen.