19/10

Atletiekblik op weekend: start van het veldloopseizoen met Relays

nad-0060
’t Is weer voorbij, die atletiekzomer. Maar niet getreurd: met het winteruur nog even in de wachtkamer, duiken we zondag toch al het veldloopseizoen in.

 

Dat gebeurt intussen traditioneel met de CrossCup Relays, zeg maar de proloog van de CrossCup en bij uitbreiding van het hele veldloopgebeuren in ons landje. Zondagnamiddag is het weer zo ver aan de Gentse Blaarmeersen. Moesten vorige zaterdag nog teams van 6 lopers de tasuki doorgeven tijdens de Ekiden-aflossing, dan zullen tijdens deze Relays de ploegen gehalveerd worden tot drie atleten die zo snel mogelijk de estafettestok over de eindstreep moeten brengen. De mannen van Olympic Essenbeek Halle toonden vorige zaterdag in Brussel al hun beste benen: men zal van goeden huize moeten zijn om hen zondag te beletten hun zege van vorig jaar te hernieuwen. Bij de vrouwen mag de winnaar van vorig jaar, AC Meetjesland, ook al in de favorietenrol geduwd worden. Wie kan uitpakken met Zenobie Vangansbeke en Louise Carton in dezelfde ploeg, zal aan het eind van de rit niet veel volk meer in de buurt voelen.

Bekijk hier de website van de CrossCup en alle verdere info voor dit regelmatigheidscriterium 2016-2017.

Het nieuwe veldloopseizoen telt amper 48 ‘gewone’ veldlopen in Vlaanderen, CrossCup inbegrepen, kampioenschappen niet meegeteld. Dat aanbod is niet meer te vergelijken met de hoogdagen van het veldlopen van een kwarteeuw geleden, maar het is zeker nog voldoende om het aantal veldlopers een hele winter lang aan hun trekken te laten komen. Dat kan het best in de provincie Antwerpen waar op 15 locaties een cross wordt georganiseerd. Oost-Vlaanderen en Limburg volgen daarna met 10 crossen. In Limburg loopt het LCC – Limburgs Cross Criterium – nog maar eens als een rode draad doorheen het winterseizoen. Vlaams-Brabant volgt met 8 organisaties, waarvan er slechts twee langs de oostkant van Brussel. West-Vlaanderen telt deze winter vijf crossen, waarvan FLAC er zelfs drie voor haar rekening neemt.

De provinciale kampioenschappen blijven op hun vertrouwde eerste zondag van februari kamperen en een week later (12 februari) is er opnieuw in Rotselaar het Vlaams veldloopkampioenschap. Ook nu sluiten de nationale kampioenschappen de veldloopwinter af. De cadetten tot seniores maken hun opwachting alweer in Wachtebeke op 12 maart en een week later trekken de masters naar dezelfde regio om er in Lokeren hun BK te betwisten.

Voor wie intens met het veldloopgebeuren begaan is, zal in de pronostiek Megaspike zeker een plezierig en extra leerrijk tijdverdrijf kunnen vinden.

De wegwedstrijden zijn minder seizoensgebonden en lopen van januari tot december ononderbroken door. Zo kunnen de liefhebbers die het asfalt boven de modder verkiezen, ook in dit pré-veldloopweekend op zondag terecht in Antwerpen voor de Decathlon Park Spoor Noord Stratenloop van Beerschot VAC.