24/11

Atletiekblik op weekend: Operatie Sardinië

nad-0033
Na het vorige stormachtige weekend moesten meerdere veldlopers hun planning herbekijken vanwege afgelastingen in Kortenberg en Tessenderlo. Zij kunnen zaterdag en zondag hun competitieachterstand ophalen dankzij een aanbod van vijf veldlopen. En zaterdagavond worden in Sint-Truiden de laureaten van de Gouden Spike 2016 bekend gemaakt.

De kandidaten voor het Europees veldloopkampioenschap in Chia, moesten hun planning niet ondersteboven gooien. Zij wisten al langer dat de CrossCup van Roeselare ook dit jaar een cruciale rol zal spelen in het aanwijzen van de reistickets naar de zuidelijkste locatie van Sardinië. De selectiecriteria zijn heel flexibel en interpreteerbaar, maar atleten met ambitie zullen mits een behoorlijk optreden op zondag hun slag wel thuishalen. Naast onze mannelijke seniores met Bashir Abdi/RCG aan het roer, zullen ook de beloften Louise Carton/ACME en Isaac Kimeli/OEH zich onderscheiden, eventueel geruggesteund door een team dat richting Europees podium kan mikken. Met Simon Debognies/OEH, Steven Casteele/KKS en Dieter Kersten/ADD, oogt de Belgische beloftenploeg alvast sterker dan ooit.
Maar niet alleen in Schiervelde kijkt men naar het Italiaanse eiland in de Middellandse zee. Ook in Tilburg komen enkele landgenoten aan de start die misschien EK-waardig kunnen bevonden worden.  Onder meer Koen Naert/RESC verkiest die Zuid-Nederlandse locatie boven de organisatie in eigen provincie. In elk geval wordt het maandagavond weer een moeilijke opdracht voor de nationale selectiecommissie. Bekijk hier alle info over de Joker+ CrossCup van Roeselare.

Europa is niet dadelijk de zorg van de Sparta Dubbelcross in de Drie Fonteinen van Vilvoorde. Die wordt zaterdagnamiddag al gehouden en heeft de naam Memorial Frans Christiaens meegekregen. Dat is bijna dezelfde naam als de organisatie van AV Lokeren op zondag in Zele, waar de Memorial Falco Christiaens al aan een 8ste editie toe is. Nog op zondag krijgt het Limburgse Cross Criterium een verlengstuk met de 66ste Sint Barbara veldloop in Genk en is er in het Noord-Kempense Arendonk de jaarlijkse Herfstcross.

De indoorbedrijvigheid komt ook stilaan op gang met zaterdag een jeugdmeeting in de KUL-sporthal van Heverlee en zondag met de eerste Expressmeeting in de Hobokense Sportschuur-indoortempel. Hier komen atleten vanaf de cadettencategorie in aanmerking.

Voor de wegwedstrijden kan men zaterdag terecht in Beveren voor de Winterloop (VOLH, max.12K) en in Lier voor de Powerplus Natuurloop (LYRA, max.10 mijl).

Bij de foto: Veerle Dejaeghere zal in eigen Roeselare de spikes niet meer aanbinden. Louise Carton kan er haar zege van vorig jaar hernieuwen maar moet daarvoor sterke Britse concurrentie passeren. Sara Lahti verkiest deze keer Tilburg boven Roeselare.