10/10

atletiekblik op weekend: marathonmedailles in Eindhoven

jdc-4839-00001

Kristof Nackaerts (midden) en Tommy Kinders (rechts) verdedigen hun podiumplaatsen van 2018 in Eindhoven.

Ja, de WK in Doha hebben ons dagenlang beziggehouden en nee, daarmee is het zomerseizoen nog niet gedaan. Integendeel: zondagochtend worden er nog nationale medailles uitgedeeld aan de marathonlopers in Eindhoven.

Ook de pistemeetings zijn nog niet helemaal afgewerkt: zaterdag is er nog een organisatie in Mechelen voor atleten met een verstandelijke handicap, een werpmeeting in Lanaken met daarin begrepen de open Limburgse kampioenschappen voor gewichtwerpen en werpvijfkamp en de 5de en laatste werpersmeeting van Meetjesland in Eeklo.  En toch is zaterdagavond de binnenlandse atletiekpret nog niet voorbij: die eer is op zaterdag 19 oktober weggelegd voor AC Waasland met een organisatie die een aangepaste naam meekreeg: ‘werpersmeeting van de laatste kans’.

Zondagochtend is Eindhoven al voor de vijfde opeenvolgende keer gastheer voor het Belgisch marathonkampioenschap. Van de acht Belgen die in de Nederlandse grensstad tijdens deze laatste vier jaren al kampioen zijn geworden, komen zondag Ann-Sofie Claeys/RCG, Stijn Devulder/ACG, Gerd Devos/ATAC en Kristof  Nackaerts/LYRA aan de start. Kristof won vorig jaar de titel in de Philipsstad, net zoals Nina Lauwaert/ROBA. Laatstgenoemde staat nu ook op de deelnemerslijst, maar na haar prima 42 kilometer in Berlijn veertien dagen geleden, is een titelverlenging niet dadelijk een optie met het oog op een verdere uitbouw van een internationale carrière. Dat maakt de weg bij de vrouwen vrij voor bijvoorbeeld Astrid Verhoeven/OEH, Maurine Ricour/ACG (vorig jaar 4de) of Amélie Saussez/ACLO. Kristof Nackaerts en Gerd Devos hebben in’t verleden nog al spannende duels gelopen in de Eindhovense straten, maar ook Tommy Kinders/ROBA – vorig jaar al brons – toonde bij het BK over de halve afstand drie weken geleden in Wevelgem al zijn goede conditie.

U kan hier de site van de Marathon Van Eindhoven bekijken, de deelnemers aan het BK kan u hier terugvinden.

In eigen Vlaanderen is er diezelfde zondagochtend ook de Herfstloop van AC Deinze, met13,2K als langste afstand en in de namiddag is er in Antwerpen de Park Spoor Noord Stratenloop van maximum 15K die ook als mini-Ekiden in team kan worden afgelost.