11/10

Atletiekblik op weekend: kiezen voor nieuwe marathonkampioenen

jdc-20171008-000291

Het mannenpodium vorig jaar in Eindhoven. Gerd Devos verdedigt zijn titel niet maar liep onlangs in Berlijn een PR met 2u19.14. Kristof Nackaerts (links) stond al drie opeenvolgende keren op dit BK-podium en Bart Verschoren (rechts) is topfavoriet bij de M40.

Het verkiezingsweekend blijkt de volgende dagen geen reden om de atletiekbedrijvigheid te onderbreken. De laatste (kampen)meetings komen er zaterdag aan en zondag gaan we in Eindhoven op zoek naar nieuwe nationale marathonkampioenen.

Zaterdag pakt RAM in Mechelen uit met Mentalympia, een competitie voor atleten met een verstandelijke handicap. In Eeklo en Lanaken staan er werpersmeetings op de agenda; in laatstgenoemde locatie worden ook nog de Limburgse titels hamerslingeren en werpvijfkamp voor masters uitgereikt.

Zondagochtend staat een uitgebreide Belgische delegatie aan de start van  de marathon van Eindhoven.  Niet verwonderlijk, want het nationale marathonkampioenschap wordt al voor het vierde jaar op rij gekoppeld aan dit massa-evenement. Er zal daar in het centrum van de Philips-metropool een heel andere zenuwachtige drukte heersen dan in de Belgische gemeentelijke stembureau’s op datzelfde ogenblik. Feit is dat we al zeker twee nieuwe marathonkampioenen zullen kunnen begroeten: Hanna Vandenbussche/AVR en Gerd Devos/DCLA verdedigen hun titels niet.
Kristof Nackaerts/LYRA is een trouwe klant op het Eindhovense podium. Hij mocht er al drie keer een nationale medaille afhalen, maar nog nooit een gouden. Ervaring heeft de kleine Lyranaar dus wel en dat zal nodig zijn om marathondebutant Steven Casteele/KKS terug te wijzen. Diens broer, Mathijs Casteele/KKS, komt ook in aanmerking voor een dichte ereplaats.
Bij de vrouwen is er één duidelijke topfavoriete: Nina Lauwaert/ROBA verlegde de afgelopen maanden haar grenzen in zowat alle loopafstanden en het is zondag niet zozeer de vraag of zij de titel zal binnenhalen, maar wel hoeveel tijd de Oost-Vlaamse zal nodig hebben om de finishlijn te bereiken. De 10de Belgische prestatie aller tijden staat bij 2u33’41” en dat ligt zeker binnen de mogelijkheden van Nina. Best mogelijk dat in Eindhoven een ROBA-duo de beste plaatsen zal opeisen want vice-kampioene 2017, Karen Van Proeyen/ROBA, liep er vorig jaar al 2u39’54”. Lauwaert en Van Proeyen waren eerder dit seizoen al aan de slag in de Duitse havenstad Hamburg, waar Nina op 29 april met 2u37’26” debuteerde op de lange loopafstand en waar Karen haar PR tot minder dan een minuut benaderde  met 2u40’49”. Kersvers Vlaams kampioene op de halve marathonafstand, Annelies Deketaelaers/HAC, mag in deze editie alvast hoger mikken dan haar 4de plaats van vorig jaar. Bij de masters is het uitkijken naar de prestaties van 40-er Bart Verschoren/DAC (vorig jaar nog brons bij de alle categorieën) en 50-er Kathleen Steenhaut/VS. Opvallende naam ook bij de vrouwelijke masters: Ria Van Landeghem/SPBO keert er terug naar haar eerste liefde. Exact 30 jaar na haar persoonlijk record van 2u28’11” (3de prestatie aller tijden), twijfelt er haast niemand aan dat de nu 61-jarige Bornemse het stevige W60-record van Denise Alfvoet (3u22’32” in 1996) zal bedreigen.

U kan hier de Belgische deelnemerslijst raadplegen en hier ontdekt u de site van de organisatie in Eindhoven.