23/08

Atletiekblik op weekend: Juniores en Beloften delven nationaal eremetaal

ugwu

Mathew Ugwu knoopte na een inactiviteit van drie maanden opnieuw aan met de competitie. Toch is de Oostendse junior zondag favoriet in het verspringen.

Alweer een goedgevulde atletiekboterham tijdens het laatste weekend van augustus, waarin de juniores en beloften centraal staan, want zondag bikkelen zij om de individuele nationale titels.

De jeugdmeeting van Tessenderlo opent op vrijdagavond de debatten en krijgt op zaterdag navolging met een jeugdmeerkamp in Tielt en jeugdmeetings in Mol, Vilvoorde en Boechout, waar ook de cadetten welkom zijn. Open meetings vanaf de cadettencategorie worden zaterdagnamiddag georganiseerd in Kortenberg en Waregem

Nog op zaterdag komen selecties van cadetten en scholieren uit alle Belgische provincies samen in Moeskroen voor de nationale interprovinciale match. Dat kan een week na de ligakampioenschappen en twee weken voor de nationale kampioenschappen in deze leeftijdscategorieën, een barometer worden met het oog op die tricolore medailles. Deze NIPM werd ook vooruitgeschoven in de drukke najaarskalender, maar  de formule krijgt steeds minder volk op de been, zodat wordt overwogen om er na deze editie een punt achter te zetten.

Het wordt overigens heel druk in Moeskroen, want na het provinciale treffen van cadetten en scholieren op zaterdag, worden er zondag de Juniores en Beloften verwacht voor hun Belgische kampioenschappen. De jeugd komt zondag aan hun trekken in de jeugdmeeting van Gent (KAAG), in een jeugdmeerkamp in Merksem of in Neerpelt, waar de BePuMi onderdak vinden in een open meeting met jeugd.

De laatste augustusweek laat ook nog midweekmeetings toe, zonder dat de jeugd ’s anderendaags richting schoolbanken moet stappen. Zo is er woensdagavond in Tongeren een jeugdmeeting en een Kids’Athletics in Oudenaarde. In Ninove wordt een open avondmeeting georganiseerd. Een avond later, donderdag, verwacht ACME in Maldegem de jongeren voor een jeugdmeeting.

De wegwedstrijden liggen mooi gespreid in de tijd. Zo is er op zaterdag de Mannekenpis trail in Geraardsbergen (max.50K); op zondagnamiddag Dwars door Oetingen (ACP, max.16K); op maandagavond de Augustijnloop in Ertvelde (max.11,9K) en op dinsdagavond Dwars door Aartselaar (max.10K).

Ook DCLA werd dit weekend twee keer als organisator verwacht, maar zowel het polsstokgala van zaterdag in Leuven-centrum als de Zilveren Helmen Run in Halen, werden geannuleerd.

Maar zondag vormen de Belgische kampioenschappen voor Juniores en Beloften de atletiekhoofdmoot van de volgende dagen. Ook dit kampioenschap werd flink vooruitgeschoven op de kalender, zodat de tijdskloof met het wereldkampioenschap juniores van vorige maand, ingekort werd. Toch geeft slechts de helft van de tien Tampere-atleten aanwezig in Moeskroen. Tuur Bras/OEH (400mH), Tim Van De Velde/DUFF (steeple), Thomas Carmoy/CRAC en Zita Goossens/DEIN (hoog) doen dat op vertrouwd terrein en kunnen moeilijk de titel mislopen. Eliott Crestan/SMAC ruilt zijn vertrouwde 800m voor de enkele baanronde, maar staat ook hier stevig in de favorietenrol. Zita Goossens loopt er ook de 100m horden, maar krijgt het daar niet onder de markt met onder meer Laures Bauwens/RCG. Bij deze vrouwelijke juniores is ook het dubbele sprintduel tussen Rani Rosius/AVT en Lucie Ferauge/CABW de moeite waard om volgen, net zoals de dubbele baanronde van Elea Henrard/LACE.

Vier Belgische beloften die begin deze maand hun Europese vuurdoop kregen in het Olympisch stadion van Berlijn, moeten normaliter al even probleemloos een nationale U23-titel kunnen toevoegen aan hun palmares. Voor sprintster Manon Depuydt/ACME kunnen dat er zelfs twee zijn. Even vlotjes moet Elise Vanderelst/MOHA haar 1500m kunnen afhaspelen en Simon Debognies/OEH kan van de 5000m een veredelde oefengalop maken. Meerkampster Hanne Maudens/VS kiest niet altijd de makkelijkste weg tijdens BK’s maar prijkt ook nu in het kogelstoten helemaal bovenaan, al is de marge met Elise Helsen/ACHL niet heel groot.
Nationale senioreskampioenen Elke Godden/AVKA (steeple), Pauline Smal/SMAC (speer) en Caty Dylan/RESC (110mH) kunnen de beloftetitel ook niet mislopen, terwijl springsters Bo Nijs/ATLA (ver), Saliyya Guisse/RESC (hinkstap) en Melanie Vissers/ATC (polsstok) aan hun Heizelmedaille bij de AC meer dan voldoende zekerheid overgehouden hebben om ook in Moeskroen het goud mee te pakken. Langs de mannelijke kant mag dat evenzeer gezegd worden van Dylan Owusu/RCG (400mH), Kobe Vleminckx/ACHL (200m, maar ook favoriet in de 100m), Giebe Algoet/HCO (hoog), Frederik Ausloos/DCLA (polsstok) en Jarne Duchateau/BRAB (speer). Ook Matthias Quintelier/AVKA wil na zijn zilveren kogelmedaille AC wel een edelmetaal van hogere waarde, al kan hier de klassieke clash met zijn leeftijdsgenoten Max Vlassak/SACN en Ilya Defrère/DCLA voor een extra pigment zorgen. Laatstgenoemde zit stevig in de favorietenstoel van het discuswerpen, iets wat ook van Vanessa Scaunet/CABW (1500m), Chloë Beaucarne/FLAC (100mH), Oussama Lonneux/RFC en Rob Scheerlinck/VAC (steeple) kan gezegd worden.

Bekijk hier de deelnemerslijst en het (aangepaste) tijdschema van deze Belgische kampioenschappen voor Juniores en Beloften.