08/09

Atletiekblik op weekend: jarige Memorial, juniores en beloften voor de titels

-jd84285
Over welk atletiekweekend nu het drukste van het hele jaar is, daarover kan gediscussieerd worden. Maar de driedaagse die ons te wachten staat, zal in dat klassement bij iedereen beslist hoog scoren.

Uiteraard slorpt de AG Insurance Memorial Van Damme vrijdag alle aandacht naar zich toe en dat zowel binnen als buiten de landsgrenzen. Met de 40ste (!) onafgebroken editie hangt er zelfs een jubileumsfeer in de Brusselse lucht. Deze finale van de Diamond League verzamelt het kruim van de wereldtop en zal enkele nieuwbakken Olympische  kampioenen en medaillewinnaars aan het publiek kunnen voorstellen. Daaronder niet in het minst onze jonge meerkampvedette Nafi Thiam. Maar deze Memorial zal ook voor Kim Gevaert, Elodie Ouedraogo, Olivia Borlée en Hanna Marien heel speciaal zijn: acht jaar na hun estafette in Peking, zullen zij hun gouden 4x100m-medaille in ontvangst mogen nemen en dat zal uiteraard gepaard gaan met de nodige eerbetuigingen. Terwijl de topvedetten nog kunnen proberen om hun positie in de Diamond League te verbeteren, zal ook een aanzienlijk gedeelte van onze scholierentoppers zich kunnen uitleven in hun AG Insurance Youth Memorial. Eén week na hun nationale kampioenschappen, belooft dat eveneens boeiende atletiek. Indien u er zelf niet bij kan zijn, of het gebeuren niet via de rechtstreekse TV-uitzending kan volgen, is er nog altijd de site van de Memorial, waarop u alle info kan terugvinden.

Zaterdag mogen de cadetten en scholieren opnieuw de baan op, maar dan primeert het interclubgevoel tijdens de nationale interprovinciale match. Die ontwikkelt zich in het Fallonstadion van Sint Lambrechts Woluwe en het wordt er uitkijken hoe dicht de andere provincies abonnementswinnaar Oost-Vlaanderen kunnen benaderen. Tweede vraag zaterdag in Woluwe: welke Waalse provincie kan zich in de top vijf wurmen ?

Nog op zaterdag wordt het héél druk in Sint-Niklaas waar de finale van de Beker Van Vlaanderen voor pupillen en miniemen wordt betwist. Vorig jaar pakten zowel de meisjes als de jongens van KAA Gent de beker mee naar de Blaarmeersen. Afwachten of ook hier de hoogste onderscheidingen in Oost-Vlaanderen kunnen blijven.

Zaterdag is er ook nog een jeugdmeerkamp in Merksem en een jeugdmeeting in Lebbeke (LEBB), maar de open meetings van Aalst (ALVA) en Machelen werden geschrapt.

En ook op zondag is er aan atletiekbeweging geen gebrek. In Nijvel wordt gestreden voor de nationale titels bij de juniores en beloften. We komen daar morgen met een voorbeschouwing op terug. Open meetings zijn er ook in Diepenbeek (ADD), in Turnhout en in Tielt. Jeugdmeetings worden zondag georganiseerd in Zele (AVLO), in Antwerpen (BVAC) en Mol.

De loopbedrijvigheid op de weg spitst zich zaterdag toe op Den Akkerloop in Oedelem (BEHO, max. 12K). Ook zondag wordt het in West-Vlaanderen een drukke loopdag met de In Flanders Fields marathon met start in Nieuwpoort en aankomst in Ieper. Dezelfde voormiddag vinden ook de liefhebbers van de halve marathon (en kortere deelafstanden) hun gading in Nieuwpoort en voor wie ook dat nog te lang is, biedt de aankomstplaats van de In Flanders Fields marathon op de Grote Markt van Ieper een oplossing met wedstrijdlopen van 5K, 7K en 14K.  In het Vlaams-Brabantse Malderen is er zondag nog de Molenloop (SPVI, max. 15K).