19/01

atletiekblik op weekend: indoor in hogere versnelling

-ldq6980
Met de Vlaamse indoorkampioenschappen voor cadetten en scholieren en het aanvatten van het tweede CrossCup luik in Hannuit, zit atletiekjaar 2017 meteen op kruissnelheid.

 

Zondag is de Topsporthal van Gent voorbehouden aan de cadetten en scholieren die er hun Vlaamse medailles zullen verdelen. Voor de eerstejaarscadetten meteen een kennismaking met een provincie-overschrijdend kampioenschap.Meestal is zo’n ligakampioenschap ook het vertreksein voor het verbeteren van nationale records. Op dat vlak bleef het deze winter opvallend stil. Alle Jonathan Sacoor/OEH – ondertussen junior geworden – trok vorige week alle registers open tijdens een 300 meter en liet met 33”92 de eerste Belgische junioresindoorchrono beneden 34 seconden noteren. Hopelijk vinden zijn jongere collega’s hierin inspiratie om ook de bakens van de standaard disciplines aan te scherpen. Niet dat zulks simpel is: ook vorige winter sneuvelden er ‘slechts’ 8 records bij de jongens (2 scholieren en 6 cadetten) en amper vier bij de meisjes (allemaal bij de cadetten).
Bekijk hier het tijdschema en de deelnemerslijst van deze Vlaamse jeugdkampioenschappen.

Zaterdag zullen hun Waalse leeftijdsgenoten in dezelfde Gentse atletiektempel aan de slag gaan om de LBFA- cadetten- en scholierentitels te verdelen. Nog op zaterdag mobiliseert AVT in Heusden-Zolder de jonge atleten (tot en met cadet) voor een indoormeeting.

Met de veldloop van Hannuit wordt zondag het tweede deel van de CrossCup aangevat. Deze veldloop heeft waarschijnlijk de oudste internationale traditie van het crossgebeuren in ons land. Zondag kunnen Louise Carton/ACME en Isaac Kimeli/OEH zich optrekken aan de internationale tegenstand. Soufiane Bouchikhi/CABW en Imana Truyers/AVT blonken recent nog uit bij internationale confrontaties. Benieuwd hoe dicht ze zondag op de hielen van de favorieten kunnen eindigen. Bekijk hier de site van de Joker+ CrossCup.

Uiteraard wordt zondagnamiddag ook in Vlaanderen in het veld gelopen. Met de 27ste veldloop van Bornem en de 3de editie in Geel, is de Antwerpse provincie desbetreffend goed vertegenwoordigd. In Poperinge staat FLAC aan het roer van de Hoppelandveldloop.

Wie zich niet aan een glibberige modderloop waagt en de spikes liever inruilt voor loopschoenen, kan zaterdag ook terecht bij de Powerplus natuurloop van Lier (LYRA, max. halve marathon).

Bij de foto: vorige zomer werden ze in eigen Herentals nog allebei Belgisch jeugdkampioene in het polsstokspringen. Zondag zullen Fleur Hooyberghs (links) en Hanne Borstlap in dezelfde scholierencompetitie knokken voor de Vlaamse indoormedailles.