23/05

Atletiekblik op weekend: IFAM trekt Flanders Cup op gang

jdc-20180526-000030

De werkers van de IFAM staan deze keer voor een lange tweedaagse.

De provinciale titels zijn verdeeld, de Bekerpuntjes zijn geteld. Hoog tijd voor een volgend hoofdstuk van het zomerseizoen: de Flanders Cup. Die begint zaterdag in Oordegem-Lede aan een 25ste rondje, precies het aantal van de langste loopwedstrijd op de kunststofbaan…

Atletiek De Demer en Atletiek Zuid West openen vrijdagavond in Tongeren en in Waregem de weekenddebatten met open meetings. Aan de Gaverbeek worden op de nieuwe atletiekpiste van Waregem ook de provinciale steeplemedailles uitgereikt.

Nog een provinciaal kampioenschap wordt zaterdag op het Houtemveld in Tienen betwist. Daar kampen benjamins, pupillen en miniemen voor de Vlaams-Brabantse meerkampschildjes. Er is op zaterdag nog meer competitiegelegenheid voor die jongste leeftijdscategorieën met jeugdmeetings in Deinze en Alken; een jeugdmeerkamp in Arendonk; een VAL-Jongerentrofee in Nieuwpoort en een open meeting met jeugd (cadettenwedstrijden zijn voorzien) in Brasschaat.

Maar de hoofdbrok speelt zich zaterdag in Oordegem-Lede af, waar de IFAM de 25ste jaargang van de Flanders Cup op gang trekt. Een marathonorganisatie, want het voorprogramma begint er al om 10u00 in de ochtend.  De IFAM bestond nog niet, toen AC Duffel op 3 juni 1995 de allereerste Flanders Cup organiseerde. De organisatie van Eendracht Aalst met Kim Barbé als coördinator, trad pas toe tot het selecte groepje van de Flanders Cup op 26 mei 2012. In dat clubje tekenden tot op heden alleen de Memorial Geert Rasschaert in Ninove en de Meeting voor Mon in Leuven elke zomer present. Maar de intrede van de IFAM ging in 2012 niet onopgemerkt voorbij. Al snel werkte deze competitie zich op het niveau van de lucratiefste FC-organisaties – Ninove en Putbosmeeting/Memorial Buyle – en elk jaar opnieuw proberen de organisatoren in het prille seizoen een platform te creëren waarin zowel binnen- als buitenlandse toppers in gunstige wedstrijdomstandigheden hun limieten voor de internationale kampioenschappen kunnen lukken. Dat zal zaterdag niet anders zijn. Het Noorse broedertrio Ingebrigtsen en het Nederlandse trio van Europees topniveau – Dafne Schippers, Nadine Visser en Martina Churandy – verkiezen de snelle piste van Oordegem om hun zomerseizoen internationaal te beginnen. Van hun aanwezigheid kunnen meerdere landgenoten gebruik maken om richting Napels, Gavle, Boras, Baku of Doha te zeilen. En jawel, ook nationale records zullen zaterdag op de IFAM nooit ver uit de buurt zijn.

Bekijk hier meer info over de IFAM.

De organisatoren van de IFAM beschikken over een uitstekend uithoudingsvermogen, want op zondag gaan ze er in Oordegem via een ommetje langs het verkiezingskantoor, gewoon mee door. Een primeur: dan staan er alleen estafettewedstrijden op het programma tijdens deze IFAM Relays. Maar ook de VAL-Jongerentrofee krijgt op zondag een verlengstuk. Deze keer is Lier (LYRA) aan de beurt in het Netestadion. En ook geen gebrek aan provinciale kampioenen op zondag: dan worden medailles uitgereikt aan de West-Vlaamse hamerslingeraars tijdens de open meeting Memorial Leon Denys in Izegem. Het wedstrijdaanbod wordt verder op zondag nog aangevuld met een jeugdmeeting in Hamme en een open meeting met jeugd in Genk. Daar zijn voor alle leeftijdscategorieën competities voorzien. 

Internationaal is het uitkijken naar de meerkampen in het Oostenrijkse Götzis. Onder meer Hanne Maudens/VS en Niels Pittomvils/VAC slagen er in de Alpenlucht twee dagen hun tenten op.

Liefhebbers van de stratenlopen kunnen zaterdag in de late namiddag aan de slag in Perk, waar VAC de deelnemers aan de Kasteeljogging op pad stuurt. Dat langste pad is daar 12K.