21/11

atletiekblik op weekend: europees veldloopexamen in Roeselare

nad-2082

Vorig jaar nog in actie op de lange cross in Roeselare: Isaac Kimeli en Robin Hendrix. Zij kiezen voor kort, maar Michael Somers (vooraan) is een podiumkandidaat voor het lange werk aan Schiervelde.

Met de Europese veldloopkampioenschappen die er begin december aankomen, is het voor de kandidaat-deelnemers zondag tijd om hun kaarten op tafel te leggen. Opnieuw worden bij de CrossCup van Roeselare de tickets uitgedeeld.

Het wordt een wat ongewoon EK veldlopen in Lissabon. Het zomerseizoen eindigde heel laat met het WK in Doha en over goed negen maanden beginnen in Tokyo de Olympische Spelen al. Voeg daarbij ook nog eens de EK outdoor in Parijs, en het mag duidelijk zijn dat de toppers niet op àlle internationale evenementen kunnen scoren. Dat geldt ook voor onze nationale veldlooptoppers. Isaac Kimeli/OEH ziet in Lissabon af om zijn schitterende podiumplaats van Tilburg te verdedigen, maar toont wel interesse voor de mixed Relays in Portugal. Iets wat ook zijn club-, trainings- en Dohamakker Robin Hendrix op de planning heeft staan. Om zich te selecteren voor dat EK-estafetteteam, moet het duo zondag wel één en twee finishen in de korte cross. De nummer drie zal als reserve opgenomen worden. Met een ultra korte cross (1700m, bijna een halvering van de gewone afstand), wordt dat best een spannende bedoening aan Schiervelde, want ook 1500m-recordhouder Ismael Debjani/CABW, regerend Belgisch kampioen Ali Hamdi/DCLA en veelvuldig 1500m-kampioen Peter Claus/EA zullen er ambities op tafel leggen. Goed starten is alvast een pluspunt...

De vrouwelijke helft van dat Belgische mixed team is nog meer onvoorspelbaar: met Renée Eykens/AA en Jenna Wyns/VAC treedt het nationale kampioenenduo van de halve fond in de arena tegen vaste crosswaarde Sofie Van Accom/ACHL. Voeg daarbij ook nog Camille Muls/RESC, en dan zullen ook hier de onderlinge verschillen heel klein zijn.

De lange veldlopen in Roeselare worden zonder de bovenstaande specialisten een beetje a-typisch CrossCup. Bashir Abdi/RCG en Hanne Verbruggen/VITA knokken er zeker mee voor de beste plaatsen, maar zij hebben al te kennen gegeven dat hun marathonplannen boven hun veldloopintenties staan. Voor hen dus geen EK in Lissabon. In Roeselare treft Bashir opnieuw twee strijdgenoten uit de vorige winters: Soufiane Bouchikhi/RFCL en Jeroen D’hoedt/OEH. Maar ook met het Antwerpse duo Michael Somers/LYRA en Pieter-Jan Hannes/OLSE wordt best rekening gehouden. Net als met Dorian Boulvin/CABW, maar de Waals-Brabander komt in Portugal nog in aanmerking voor de beloftenrace. Samen met steeplespecialist Clement Deflandre/HERV, korte cross-uitblinker van Mol Thomas Vanoppen/ACHL en het Leuvense duo John Heymans-Guillaume Grimard, kan dat een leuk team opleveren.

Hanne Verbruggen bleek in het Molse zand ongrijpbaar voor de andere Belgische vrouwen. Misschien kan Hanna Vandenbussche het thuisvoordeel benutten ? Of voelen Eline Dalemans/AVLO en Lisa Rooms/OEH zich sterker zonder de mulle zilveren zandstroken ? En hoe is het gesteld  met de conditie van Imana Truyers/CABW na maanden van blessureleed ?

Er staan in Roeselare ook twee uitgesproken junioresfavorieten aan de start. Tim Van De Velde/DUFF en Febe Triest/EA hoeven geen nationale leeftijdsgenoten te vrezen. Voor deze regerende Belgische veldloopkampioenen is Roeselare maar een eerste stap om beter te doen dan hun 15de of 59ste plaats van vorig jaar in Tilburg.

Bekijk hier de selectievoorwaarden voor het EK veldlopen in Lissabon en hier de site van de Roeselaarse CrossCup.

Toch staat er volgend weekend nog meer veldloopleven te gebeuren in Vlaanderen. Sparta Vilvoorde blijft trouw aan de zaterdag, met in de Drie Fonteinen al de 37ste Sparta-dubbelcross. Ook op zondag wachten nog drie organisaties: In Zele is er de Memorial Falco Christiaens (organisatie AVLO), in Kessel staat AC Lierse al voor de 49ste keer aan het roer van de Pallieterloop en de Sint Barbaraveldloop heeft in Genk nog 20 jaar meer geschiedenis op de teller staan.

Aan het Netestadion van Lier vertrekt zaterdagnamiddag de eerste van een serie Powerplus natuurlopen van LYRA (10M als langste afstand) en de Hobokense Sportschuur krijgt zondagnamiddag tijdens de  ‘Supercrack 2 – Express 1’ alle leeftijdscategorieën over de vloer.

Bekijk hier de winterkalenders van Atletiek Vlaanderen.