06/07

Atletiekblik op weekend: BK Mannen met blik naar Berlijn

-ldq0367

Dit polsstokpodium van 2017, zou ook zondag mogelijk kunnen zijn. Ben Broeders, Arnaud Art en Thomas Van Der Plaetsen (vlnr) plaatsten zich bovendien al voor de EK in Berlijn.

Na de vrouwen gisteren, brengen we vandaag de mannelijke kanshebbers voor de nationale titels Alle Categorieën in de schijnwerpers. 17 gouden, zilveren en bronzen medailles zullen die namiddag uitgereikt worden in het Koning Boudewijnstadion. We overlopen deze individuele titelcompetities met voorzichtige voorspellingen.

Sprint

Andreas Vranken/DCLA liep een geweldige 100m tijdens frisse Vlaamse kampioenschappen in Deinze. De man uit Wespelaar zal beslist op zoek willen naar een bevestiging van die snelle 10”37 en als dat lukt, kan niets hem beletten om na 2016 opnieuw de titel op zak te steken. Maar in die 100m beslissen details over het eindresultaat en dat weten ook titelverdediger Jean-Marie Louis/SER en de jonge wolven Kobe Vleminckx/ACHL en Raphael Kapenda/SMAC.

Jonathan Borlée/RCB (2) en Arnout Matthys/VOLH (4) verzamelden samen al zes 200m-titels en daar wordt zondag waarschijnlijk een zevende aan toegevoegd. Robin Vanderbemden/SER schakelt over naar de baanronde en wordt daar beslist een taaie klant voor Dylan Borlée/RCB en Julien Watrin/DAMP. Allemaal Tornados die nog op zoek zijn de individuele limiet voor Berlijn. De jongste Tornado, Jonathan Sacoor, heeft met het WK juniores volgende week andere prioriteiten.

Halve fond

De kaarten liggen goed voor Aaron Botterman/KAAG om er in de 800m een drie op rij van te maken. Hij moet vooral de teamgenoten van de Lebbeekse Atletiek Toekomst, Jan Van Den Broeck en Laurens Schockaert, in het oog houden. Niemand van de andere deelnemers liep deze zomer al beneden 1’50”.

Ook in de 1500m is een drie op rij mogelijk voor een Oost-Vlaming: Pieter Claus/EA kan in die opdracht gedwarsboomd worden door nationaal recordhouder Ismael Debjani/CABW en Berlijn-geselecteerde Peter Callahan/RESC. Hou hier toch ook Ali Hamdi/DCLA en Pierre Antoine Balhan/RESC in de gaten.

5000m & Steeple

Van de vier nationale kampioenen in de laatste 7  jaar, staat alleen Mats Lunders/DUFF op de startlijst, maar de man uit Kasterlee heeft niet meer dezelfde conditie als in 2011 en 2012. Zo wordt deze 5000m een hele open race met een verrassende Ward D’hoore/HAC (vorig jaar net naast het podium) in pole-position, al zullen de meer ervaren Thomas De Bock/OEH en Kim Ruell/RESC zich niet zomaar laten afschudden. Ook gewezen kampioen van de korte cross, Sam Valgaeren/HULS, neemt men best niet mee naar de laatste rechte lijn.

De hoogdagen van de nationale steeple liggen ook al enkele jaren achter ons, maar dat is niet de zorg van Mathijs Casteele/KKS die zijn titel kan verlengen. Hij moet dan wel voorbij Jill De Brouwer/ALVA. Clement Deflandre/HERV liep eerder dit seizoen een goed 10.000m-kampioenschap en kan verrassen in zijn eerste steeple sedert z’n bronzen medaille van vorig jaar.

Horden

Onvoorspelbaar: dat wordt het wedstrijdverloop van de 110m horden. Dario De Borger/VAC en Dylan Caty/RESC kroonden zich ooit al eens tot nationaal kampioen, maar op dat hoogste trapje wil ook Denis Hanjoul/DCLA wel eens staan. Thomas Van Der Plaetsen/DEIN werkt in deze discipline verder aan zijn EK-conditie maar een finale halen wordt geen evidente zaak.

De toekomstige kampioen van de 400m horden zal zondag voor het eerst op dat hoogste trapje klimmen, want al zijn voorgangers geven niet thuis. Uiteraard ook omdat Michael Bultheel en Arnaud Ghislain intussen gestopt zijn. Een uitgelezen kans voor Dylan Owusu/RCG om zijn zilver van vorig jaar om te zetten in goud. Maar dan moet de jonge Gentenaar wel voorbij Romain Nicodeme/RESC die vorig jaar al brons pakte. Buitenlandse atleten moeten het duo naar scherpe tijden leiden, maar het is weinig waarschijnlijk dat de 50-secondengrens zal doorboord worden.

Springen

Bram Ghuys/OEH is nog altijd maar 25 en toch heeft hij al vijf hoogspringtitels in de hoogste categorie achter zijn naam. Zondag komt daar zonder tegenslag een zesde bij. Zijn beste binnenlandse belager – Thomas Carmoy/CRAC - heeft met het WK juniores andere doelstellingen. Hou toch ook maar de West-Vlamingen in ’t oog: Giebe Algoet/HCO drijft op topconditie en Emile Verdonck/AZW kan altijd wat meer tijdens een kampioenschap.

Arnaud Art/FCHA en Ben Broeders/DCLA katapulteerden zich eerder dit seizoen allebei naar het EK in Berlijn. Zondag mogen ze onder elkaar uitmaken wie de nationale titel achter zijn naam mag schrijven. Art heeft er al drie op zak, maar Ben is nog op zoek naar die eerste AC-titel. Polsstok kan soms grillig verlopen en dan staan tienkamper Thomas Van Der Plaetsen/DEIN en Bens’ spitsbroer Frederik Ausloos/DCLA klaar om over te nemen.

Corentin Campener/RESC is de rode verspringdraad doorheen de laatste acht jaar. Telkens moest hij andere tegenstanders bekampen, maar toch sleepte hij al drie titels uit de Heizelzandbak. De drie andere verspringers die Corentin in die laatste jaren van een titel konden houden, zijn er om uiteenlopende redenen niet meer bij en de concurrentie van zondag is – met alle respect – niet sterk genoeg om de Brusselaar van een vierde titel te houden.

Leopold Kapata/RCB moest sedert 2012 slechts twee hinkstaptitels laten aan Solomon Commey/VAC, die intussen afhaakte. Net als in het verspringen, lijkt niemand in staat om de man van Racing Brussel van een vijfde driesprongtitel te kunnen houden.

Werpen

Philip Milanov/VAC. Uiteraard is dat de man die kogel en discus zondag zal domineren, net zoals hij dat in het verleden al heeft gedaan. Uiteraard zal hij zijn schijf op weg naar een achtste opeenvolgende discustitel sturen. De enige vraag die blijft: gaat hij ook z’n één jaar oude kampioenschapsrecord van 65m07 bijstellen. Edwin Nys/DCLA is de hardwerkende schaduwman van onze wereldtopper en maakt ook nu weer – voor de zoveelste keer – aanspraak op de vice-titel. Het trio Matthias Quintelier/AVKA, Stijn Spilliaert/HAMM en Ilya Defrère/DCLA kunnen het discusbrons claimen en mogen ook met elkaar in de clinch voor het kogelzilver. Al lijkt Quintelier wel over de beste papieren te beschikken in de kogelring.

Vanaf 2014 leek Timothy Herman/ACME goed op weg om een lange serie speerwerptitels aan elkaar te rijgen. Blessures en ook de zes jaar jongere Jarne Duchateau/BRAB, beslisten daar vorig jaar anders over. Toch beschikt de Meetjeslander deze zomer weer over de betere papieren. Met Arne Broeders/DCLA erbij, kunnen dezelfde acteurs als vorig jaar op het speerpodium gaan postvatten.

Hamerslingeren is de atletiekdiscipline die het minst gevoelig is aan hiërarchische schommelingen. In de laatste 35 jaar (!) konden slechts zeven kogelslingerspecialisten zich het predikaat van nationaal kampioen toe-eigenen. Van die zeven is Walter De Wyngaert/ROBA – 8 titels ooit – er nog altijd bij en opnieuw maakt de supermaster van 48 jaar nu zondag een kans op een medaille. De titel lijkt voorbestemd voor Remi Malengreaux/RCG die in 2017 in het spoor trad van zijn illustere voorgangers en best mogelijk zelf bezig is met de uitbouw van een lange serie gouden medailles. Stef Vanbroekhoven/VMOL is met zijn 21 jaar nog twee jaar jonger dan Remi, en zal het de Gentenaar niet makkelijk willen maken. Ook deze wedstrijd ontwikkelt zich buiten het zicht van het Heizelpubliek. De 12 hamerslingeraars doen hun ding ook in Nijvel vanaf 11u30.

U kan hier de deelnemerslijst en het tijdschema  van deze Belgische kampioenschappen Alle Categorieën bekijken.

Het palmares van dit BK van de laatste 40 jaar, kan u hier raadplegen.