05/07
Atletiekblik op weekend: Belgen in Brussel, scholieren in Hongarije en juniores in Finland
De clubmascottes zorgen tijdens het BK voor de opwarming van het publiek in het Koning Boudewijnstadion, al zal dat met deze temperaturen amper nodig zijn. Vraag blijft wie er nadien in hun voetsporen het BK-schavotje zal kunnen betreden.
Foto: Luc DEQUICK
Vrijdagnamiddag – het is zomervakantie – zijn er twee Kids organisaties: in Brasschaat en Aalst (EA), maar zaterdag is het al druk in het Koning Boudewijnstadion met het BK voor atleten met een handicap en voor de BK (loop)reeksen die zullen bepalen welke finalisten er zondag zullen mogen knokken voor de medailles.
Nog op zaterdag kunnen de Benjamins, Pupillen en Miniemen aan de slag bij een jeugdmeeting in Sint-Truiden.
Na de BK-finales van zondag in Brussel, pakt AS Rieme woensdagavond op de Vlaamse feestdag uit met de Gouden 3000m, ondertussen een Ertveldse klassieker geworden die in het circuit van de Athletics Classic Meetings is opgenomen. Diezelfde Guldensporendag is er in de namiddag nog een jeugdmeerkamp in Nieuwpoort.
Ook niet vergeten: de Belgische scholierentop begint vandaag in Hongarije aan het tweede Europese kampioenschap U18 en vanaf volgende week dinsdag komen hun oudere collega-juniores in actie bij de wereldkampioenschappen U20.
Het stratenloopgebeuren begint vrijdagavond in Zevergem-De Pinte waar KAAG een avondjogging organiseert (max.10K). Op hetzelfde ogenblik is er in Zeebrugge een Strandloop (OB, max.10K) en zondagnamiddag is er loopactiviteit in het Vlaams-Brabantse Glabbeek (DCLA) waar ook al een 10K als langste afstand onder de voeten wordt geschoven.
Maar het zwaartepunt van de binnenlandse atletiek ligt dit weekend dus in Brussel met de nationale kampioenschappen Alle Categorieën. We geven hierbij een overzicht van de titelcompetities bij de vrouwen en vervolgen morgen met de mannen. Uiteraard zijn de geselecteerde EK-scholieren en WK-juniores er in het Koning Boudewijnstadion niet bij en dat geeft het deelnemersveld in sommige wedstrijden uiteraard een minder groot spanningsveld.
100 & 200m
Manon Depuydt/ACME lijkt favoriete voor de beide sprinttitels. Vorig jaar moest de Meetjeslandse het nog stellen met zilver en brons na Cynthia Bolingo/CABW, maar laatstgenoemde heeft haar pijlen naar de baanronde verlegd. Nog niet voor dit BK, want Bolingo zal in de 200m haar titel duur willen verkopen. In de kortste sprint komt Elise Mehuys/LYRA het dichtst in de buurt van Manon en ook naamgenote Orphée Depuydt/HAC zal beter willen doen dan haar 4de plaats van vorig jaar.
400m
Met de EK-geselecteerden Camille Laus/RCB en Cynthia Bolingo op de halve afstand, wordt het hier een hele open race al zal hordespecialiste Marlien De Jans/DEIN vooral de jongere Naomie Van Den Broeck/ROCA in de gaten moeten houden. De Canadese winnares van vorig jaar, Carline Muir is er opnieuw bij, maar de nationale top twee van 2017 (Lasser & Libert) ontbreekt.
800m – 1500m
Riet Vanfleteren/LEBB liet zich tijdens de 800m van de Vlaamse kampioenschappen verrassen door haar jongere clubgenote Lotte Hellinckx. Toch zal de uittredende kampioene ook haar dichtste belaagster van 2017 in het oog moeten houden: Elea Henrard/LACE heeft een flinke stap vooruit gezet. Geen Renée Eykens in de 1500m, waardoor de weg naar een vijfde (niet opeenvolgende) titel voor Sofie Van Accom/ACHL logisch lijkt. Lisa Rooms/OEH zal voor het zilver vooral weerwerk krijgen van haar leeftijds- en gewezen clubgenote Vanessa Scaunet/CABW die zich in het kortere werk flink heeft verbeterd. Twee andere CABW-sters, Britse Stéphanie Barnes en veldloopkampioene Imana Truyers, kunnen als stoorzenders in dat zilveren duel optreden.
5000m
Hanne Verbruggen/VITA zal in een zoveelste duel met Nina Lauwaert/ROBA haar titel willen verdedigen, maar Nina acteert al sedert het veldlopen op een hoog niveau zodat een boeiende tweestrijd mag verwacht worden. Ook marathonkampioene Hanna Vandenbussche/AVR heeft zich aangemeld, net zoals Lindsey De Grande/OEH, zelf nog 1500m-kampioene in 2009 maar sindsdien al haar energie moest aanwenden om een verschrikkelijke ziekte te bekampen. Respect !
Horden
Eline Berings/RCG kan na haar vorige titel, die al dateert van 2014, nu haar vijfde goud verzamelen. Daarmee zou ze even goed doen dan uittredend kampioene Anne Zagré/RESC die de vorige drie titels in eigen huis hield. Zagré moet ook afrekenen met een sterk verbeterde Sarah Missinne/KAAG en misschien komt alleskunner Nafi Thiam/RFCL het toptrio hier wel op de hielen zitten.
Spannend wordt zeker de 400m horden met Margo Van Puyvelde/ASVO en Hanne Claes/RESC die erg aan elkaar gewaagd zijn. Zij krijgen buitenlandse tegenstand op maat en daarvan kan misschien ook Justien Grillet/VS profiteren om richting Berlijn te kijken. Dat laatste doet ongetwijfeld ook Axelle Dauwens/ACME. Deze zomer nog geen toptijden, maar dat de Koning Boudewijnpiste haar ligt, bewijzen haar zes opeenvolgende nationale hordetitels.
Springen
Met Nafi Thiam/RFCL en Hanne Maudens/VS in het verspringen, zijn de meerkampers baas in de zandbak. Allebei wonnen ze de titel al eens een keertje (Nafi in 2005 en Hanne vorig jaar) en nu kunnen ze de ranglijsten aller tijden opnieuw flink aanzwengelen. Het is zelfs niet uitgesloten dat het stokoude record van Sandrine Hennart (6m61 in 1993) kan sneuvelen.
Ook hoogspringster Claire Orcel/CSF mag net als onze meerkampsters naar Berlijn. Dat kan Hanne Van Hessche/ASVO voorlopig nog niet zeggen, maar de Oost-Vlaamse krijgt wel een uitgelezen kans om de vereiste 1m90 uit de benen te schudden. Uittredend kampioene Hannelore Desmet/LOOI is er niet bij: samen met Claire en Hanne won dat trio de laatste 9 nationale hoogspringtitels.
Ook twee van de drie topfavorieten van het hinkstapspringen verdeelden de zes recentste Belgische titels onder elkaar. Elsa Loureiro/RFCL pakte de laatste twee titels en daarvoor ging Sietske Lenchant/ROBA vier keer op rij met het goud aan de haal. Brusselse Saliyya Guisse/RESC zal in eigen vertrouwde omgeving maar al te graag haar naam bijschrijven op dat palmares. Tussen het toptrio is er op papier slechts een marge van 40 centimeter.
Het polsstokspringen kende de laatste tien jaar slechts twee kampioenen: Henry Chloe/RESC en Fanny Smets/CABW. Laatstgenoemde is er zondag niet bij en kan dus geen 8ste titel binnenhalen, maar dat wil niet zeggen dat Henry een vrijgeleide krijgt naar haar vierde titel. Aurelie De Ryck/ACME presteert opnieuw op hoog niveau en ook voor Melanie Vissers/ATC heeft de 4 meter-grens al lang geen geheimen meer. Ook leuk: stel dat Chloe Henry het pleit zondag wint, dan zullen haar vier titels behaald zijn in drie verschillende clubshirts (VAC, USBW en nu dus RESC).
Werpen
De opvolgsters van Jolien Boumkwo, die de atletiek tijdelijk opzij schoof, zullen ook deze keer hun ding niet kunnen doen in het grote stadion. De hamerslingeraarsters wijken opnieuw uit naar een ochtendlijk Nijvel, waar Vanessa Sterckendries/OEH zonder al te veel pech voor de eerste keer haar naam bij op het nationale palmares kan schrijven, na zes opeenvolgende jaren Boumkwo-dynastie. Toch zal Vanessa de wedstrijd niet met zekerheid winnen, vermits Australische Alexandra Hulley met 68m20 op de deelnemerslijst staat. Het Houtlandduo Ilke Lagrou en Wege Vanbaelenberghe maken de beste kansen op de andere medailles.
Slechts zeven kogelstootsters treden aan in de ring die deze keer op het bij/opwarmingsterrein – Stade Bouin – ligt. Ook hier komt er na vijf keer Boumkwo, met zekerheid een nieuwe naam op de erelijst. Meerkampster Yoika De Pauw/STAX beschikt over de beste papieren, maar die andere meerkampster, Hanne Maudens/VS, zal zich niet bij voorbaat gewonnen geven. Helena Van Der Gucht/ACW kan er een heel Oost-Vlaams podium van maken, maar dan moet zij wel master Sophie Verlinden/WIBO voorblijven.
Het discuswerpen wordt best spannend. Babette Vandeput/ATLA heeft een goed Amerikaans voorseizoen achter de rug en kan haar titel verlengen. Anouska Hellebuyck/DEIN is altijd op haar best bij een BK, getuige haar titels in 2016 en 2011. Rijzige Katelijne Lyssens/ROBA, vorig jaar de beste jaarperformer, zal ook dit jaar haar naam voor het eerst willen en kunnen toevoegen aan het discuspalmares.
Met Melissa Dupré op speerwerppensioen, Kato Van Den Brulle geblesseerd en uittredend kampioene Sarah Vermeir niet op de deelnemerslijst, lijkt het speerwerpen een open wedstrijd te worden. Niks is minder waar, want Naamse Pauline Smal torent ver boven haar concurrentes uit. De eerstejaarsbelofte heeft op papier een voorsprong van meer dan 8 meter op Nele Meylemans/RCG die op haar beurt liefst 7 andere werpsters binnen een zakdoek van 2,5 meter treft.
U kan hier de deelnemerslijst en het tijdschema van deze Belgische kampioenschappen Alle Categorieën bekijken.
Het palmares van dit BK sedert 1978, kan u hier raadplegen.