06/09

Atletiekblik op het weekend: Nacht van de Atletiek 2020

jdc-20200904-000116

Renée Eykens tijdens de 1000m op de Memorial Van Damme. Vanavond komt ze in actie op de 800m.

Twee maanden later dan gepland vindt de Nacht van de Atletiek dan toch plaats. De organisatie heeft alles in het werk gesteld om deze 41ste editie even hoogstaand te maken als de voorbij edities. We blikken vooruit op de actie die deze avond gepland staat op de piste van AVT.

Rani Rosius/AVT bevestigde haar topvorm tijdens de Memorial met winst op de 100m in 11”43 en verwaarloosbare wind. Op haar thuispiste kan ze misschien opnieuw onder die 11”40 duiken. De tegenstand komt opnieuw van Cynthia Bolingo/CABW en de Italiaans Irene Siragusa.

Op de 300m gaat Bolingo opnieuw op zoek naar het Belgisch record dat ze eind augustus op haar naam zette. In Huizingen liep ze naar een tijd van 37”18. In Heusden krijgt ze tegenstand van drie cheetahs, Manon Depuydt/ACME, Margo Van Puyvelde/ASVO en Camille Laus/RCB. Die laatste was niet tevreden over haar tijd van afgelopen vrijdag op de 400m. Met een snellere start kan ze Bolingo de nodige concurrentie geven over 300m.

Het hoogspringen bij de vrouwen bracht tijdens de Memorial niet de hoogtes waarop de atletes hadden gehoopt. Claire Orcel/CSF moest tevreden zijn met 1m84 en de Australische Nicola McDermott was de enige over 1m91. Samen met de Zweedse Erica Kinsey krijgen ze een herkansing tijdens de Nacht. Merel Maes/ACW, Belgisch kampioene alle categorieën, bracht haar persoonlijk record tijdens dat BK op 1m84. Dankzij de stevige concurrentie kan ze zich misschien opnieuw verbeteren. Meerkampster Noor Vidts/VAC trekt eveneens de hoogspringspikes aan voor het enige kampnummer op het hoofdprogramma.

Op de 400m bij de mannen is Julien Watrin/DAMP de uitgesproken favoriet in zijn eerste baanronde van het seizoen. Sven Van Den Bergh/LYRA en Camille Snyders/WACO zijn de grootste uitdagers. Op de 200m verwachten we een duel tussen de man in vorm Jordan Paquot/SER, Antoine Snyders/WACO en Andreas Roofthooft/RCT.

Op de hoge horden kijken we uit naar het duel tussen Anne Zagré/RESC en Sharona Bakker. Vrijdag haalde Bakker de eindmeet niet. Op de Nacht krijgt de Nederlandse een tweede kans om de strijd aan te gaan met onze nationale recordhoudster. Bij de mannen zijn de ogen gericht op Michael Obasuyi/OEH. De vrouwen lopen ook een 400m horden met Paulien Couckuyt/VAC als uitgesproken favoriet.

De 800m moet een van de hoogtepunten worden deze avond. Renée Eykens/AA krijgt een ideale wedstrijd voorgeschoteld met onder meer Noelie Yarigo uit Benin en de Canadese Lindsey Butterworth. Bij de mannen is het uitkijken naar Eloitt Crestan/SMAC. De stevig concurrentie van de Spanjaard Saul Ordonez (pr 1’43”65) en de Keniaan Collins Kipruto (pr 1’45”17) kan Crestan naar een snelle eindtijd stuwen.

Elise Vanderelst/MOHA liep een nieuw Belgisch record op de 1000m bij de beloften. Vanavond komt ze in actie op de 1500m, samen met Sofie Van Accom/ACHL. De Keniaanse Mercy Chepkirui en Fancy Cherono zijn de verwachte namen voor winst. Bij de mannen is het uitkijken naar Isaac Kimeli/OEH, Pieter Claus/EA en Tim Vandevelde/DUFF.

De avond wordt afgesloten met een 5000m met onder meer Robin Hendrix/OEH en Ismael Debjani/CABW. Debjani, Belgisch recordhouder over 1500m, maakt zijn debuut op die afstand die elk jaar ter nagedachtenis van de betreurde Tom Compernolle wordt georganiseerd.

Het tijdschema en de volledige startlijsten van de Nacht van de Atletiek kan je hier terugvinden. Om 23u10 kan je op Sporza terecht voor een uitgebreide samenvatting.