06/10

Astrid Verhoeven droomt van sub 2u30 op BK marathon in Eindhoven

belgaimage-39102218

Astrid Verhoeven op het EK in München in augustus 2022.

Op het BK marathon zondag in Eindhoven komen er heel wat interessante namen in actie. Eén van de vele blikvangers is Astrid Verhoeven. Zij droomt van een duik onder de 2u30.

Astrid Verhoeven start zondag met een duidelijk plan. "Mijn doel is om sowieso mijn persoonlijk record van 2u31'34 aan te vallen", formuleert ze haar ambitie. "Maar ik zou het liefst zelfs onder de 2u30 duiken. Dat is echt wel een grote droom voor mij. Die 2u30 is een mijlpaal die ik heel graag wil realiseren." Met onder meer Karen Van Proeyen/ROBA, Cloé Herbiet/WACO en Maurine Ricour/ACG, is er stevige tegenstand bij de vrouwen. Maar Astrid Verhoeven/ALVA wil haar eigen wedstrijd lopen en haar eigen pacing plan volgen. "Ik heb een haas, Benoît Ruscart. Hij zal hazen tot aan de 30km", vertelt ze.  "Daarna is het aan mij om de laatste 12km door de muur te gaan. Het idee is om de eerste kilometers niet te snel te gaan omdat ik merk dat ik een snelle start niet goed verteer. Ik wil het verval beperken zodat ik op het einde nog iets over heb." Na haar sterke voorjaarsmarathon in Rotterdam, waar ze haar PR van 2u31'34 liep, kende de 28-jarige atlete een prima voorbereiding op Eindhoven. "Ik ben vier weken op hoogtestage geweest naar Font-Romeu. Daar heb ik echt veel stappen gezet. De laatste twee weken kreeg ik nog af te rekenen met een virus. Gelukkig is dat nu achter de rug. Ik voel me sinds de laatste week helemaal oké. Ik heb zowel qua trainingen als qua rust een prima voorbereiding achter de rug." 

Astrid Verhoeven: "Ik ga niet als leek naar Eindhoven."

De Oost-Vlaamse specialiste op de lange afstand heeft intussen al flink wat ervaring op de marathon. "Intussen is het mijn zesde marathon. Ik merk dat ik iedere keer zaken meeneem qua voorbereiding, voeding, enzovoort. Ik ga niet als leek naar Eindhoven, maar als een ervaren marathonloopster. Dat zorgt ook voor rust in mijn hoofd, wat heel belangrijk is", stelt ze. De strenge olympische limiet van 2u26'50 lijkt nog niet aan de orde. "Ik denk dat het momenteel te vroeg is om voor de limiet te gaan. Voor mij is het vooral belangrijk om zonder druk deze marathon te lopen en dan is er veel mogelijk. En er is ook nog de World Ranking", stipt ze aan.  "In het voorjaar is het de bedoeling om nog een volgende marathon te lopen. Waar en wanneer moeten we nog bekijken. De focus ligt eerst op zondag. Dan wil ik 100% mijn beste beentje voorzetten. Daarna volgt de evaluatie en kunnen we een planning maken", besluit Astrid Verhoeven. 

Spannende strijd bij de mannen

Ook bij de mannen staat er veel schoon volk aan de start. Naast Belgisch kampioen van 2019 Gerd Devos/AVOS – in Rotterdam in april goed voor 2u18'43 – is het uitkijken naar Laurent Bierinckx/ACHL, Laurens Vanderlinden/SACN en Ward Van Der Kelen/ALVA. Het belooft een spannende strijd te worden. Bij de masters zijn onder andere Stefan Van den Broek/AVLL, Luc Van Asbroeck/VITA en Karen Van Herck/WIBO namen die al het het een ander bewezen hebben op de langste afstand. 

De volledige deelnemerslijst van het BK vind je hier. 

Eindhoven is een sfeervolle en prima georganiseerde marathon waar de Belgen in de watten gelegd worden.  In het Belgian House is iedere Belg van harte welkom vanaf 8u. Er zijn omkleedruimtes voorzien en de wedstrijd is te volgen op groot scherm. 

Alle info staat op de website van de marathon van Eindhoven