30/01

Allianz Vlaamse Kampioenschappen Indoor: Tibo De Smet van kop af aan

de-smet-tibo-2022-gent-kvvi-jdc-min

Tibo De Smet

Vandaag waren ook de Vlaamse mannen aan zet tijdens de Allianz Vlaamse Kampioenschappen Indoor. Gisteren kwamen hun Waalse collega’s al in actie in Louvain-la-Neuve. Julien Watrin tekende voor de prestatie van de dag met de limiet voor het WK Indoor op de 400m. In de Gentse Topsporthal was Tibo De Smet vandaag de uitschieter van Vlaamse zijde op de 800m.

De eerste Vlaamse titel van de dag was voor Björn De Decker/WIBO. Hij versloeg Matthias Broothaerts/LYRA in het verspringen. Tot en met de vijfde poging hadden beide springers 7m24 op hun naam staan, maar met 7m22 had De Decker de betere tweede poging staan. In de laatste ronde kon Broothaerts zich niet meer verbeteren en was de titel voor De Decker. In het hinkstapspringen pakte De Decker zijn tweede titel van de dag met 14m39. In het hoogspringen klaarden zowel Bram Ghuys/OEH als Lars Van Looy/VAC 2m10, maar Van Looy had een poging meer nodig en moest dus hoger als hij de Vlaamse titel op zak wou steken. Op 2m13, wat een evenaring van de seizoensbeste van zowel Ghuys en Van Looy zou betekenen, kwam de lat voor beide driemaal naar beneden met goud voor Ghuys als gevolg. Thomas Van Nuffelen/DCLA pakte na de Vlaamse outdoor titel nu ook de indoor titel met 4m90 in het polsstokspringen. Matthias Quintelier/LYRA was zeker van de overwinning toen hij de kogel opnam voor zijn laatste poging en wat voor een poging. Met een geweldige 18m77 benaderde Quintelier het Belgisch record van Wim Blondeel tot op tien centimeter. Philip Milanov/ACME werd tweede met 17m75 en junior Andreas De Lathauwer/VS liet de beste prestatie ooit door een junior met de 7,26 kg zware kogel opmeten met 16m51.

Op de 60m horden lag alles heel dicht bij elkaar na de reeksen. In de finale kon Vlaams kampioen 110m horden Senne Segers/LYRA op de laatste paar horden het verschil maken. Met 8”13 deed Segers een hap uit zijn vorige besttijd van 8”22 en pakte hij de titel voor Sander Maes/VAC (8”23). Op de vlakke 60m kwam het tot een stevig duel tussen trainingsgenoten Kobe Vleminckx/LYRA en Simon Verherstraeten/LYRA. Uiteindelijk was Vleminckx de beste met 6”71, maar Verherstraeten mag bijzonder tevreden zijn met een nieuw persoonlijk record van 6”74. Op de 200m plaatste Christian Iguacel/LYRA zich vlot voor de finale met 21”62. De tweede tijd kwam op naam van junior Jaron De Vrieze/ASVO met bijzonder knappe 21”78. In de finale kwam Iguacel als eerste uit de bocht, maar niet veel later greep hij naar de hamstring en bolde uit in 22”04. De Vrieze haalde intussen bijzonder sterk uit, want met 21”63 liep hij niet alleen naar de Vlaamse titel maar liep hij ook de zesde prestatie aller tijden bij de juniore op de 200m indoor. Op de 400m nam Adrien Devriendt/ACME de snelste start. Hij nam de kop aan de bel met Dylan Owusu/LYRA en Jonas De Smet/KAAG in zijn spoor. In de laatste bocht nam Owusu de leiding over en De Smet raakte er niet meer voorbij met een Vlaamse titel voor Owusu in 48”80 tegenover 48”93 voor De Smet.

Op de 800m mochten we ons opmaken voor een duel tussen Ruben Verheyden/EA en Tibo De Smet/RCG. Het was De Smet die meteen de kop nam, maar Verheyden volgde aandachtig als tweede. De Smet hield het tempo hoog en plaatste in de laatste ronde nog een versnelling. Verheyden had geen antwoord en moest tevreden zijn met zilver. De klok stopte op 1’48”10, waarmee De Smet op de negende plaats aller tijden terecht komt. Een bijzonder sterke prestatie en dat helemaal van kop af aan, zonder haaswerk. Op de 1500m liep Tim Van de Velde/DUFF onbedreigd naar de titel met 3’59”11 en op de 3000m nam Vinnie Van Puyvelde/ROBA teamgenoot Cedric Van de Putte/ROBA op sleeptouw. Na een bijzonder snelle tweede wedstrijdveld klokte Van de Putte af na knappe 8’32”14.

De volledige uitslag van de Allianz Vlaamse Kampioenschappen Indoor vind je hier.