08/09

Allianz Memorial Van Damme: Bolingo met zeldzame zege, BR voor Verheyden

-d4s0204

Noor Vidts in actie tijdens het verspringen.

De 47e editie van de Allianz Memorial Van Damme heeft weer voor spektakel gezorgd. Internationaal was het hoogtepunt een wereldrecord voor Jakob Ingebrigtsen in de 2.000 meter. In dezelfde koers liep Ruben Verheyden een Belgisch record. Cynthia Bolingo zorgde in de 400 meter voor een erg zeldzame Belgische Diamond League-zege.

Op donderdag was er in de Urban Memorial al een degelijke 16m84 voor Jolien Boumkwo/VAC in het kogelstoten. Vrijdag kwam de beste werpprestatie van de Japanse Haruka Kitaguchi, die in het speerwerpen een beste wereldjaarprestatie van 67m38 lukte. Een andere mooie kampersprestatie was de 6m38 voor Noor Vidts/VAC in het verspringen, amper twee centimeter onder haar persoonlijk record.

In het voorprogramma deden de Belgian Falcons het geweldig. Kobe Vleminckx/AVLL, Ward Merckx/VAC, Antoine Snyders/WACO en Valentijn Hoornaert/RFCL moesten de zege aan Nederland laten, maar snelden wel naar een hele mooie 38”77. Ze kwamen op amper vier honderdsten van het Belgisch record, een prestatie waardoor ze zo goed als zeker zijn van de World Relays volgend jaar op de Bahama’s, en daar worden de olympische tickets verdeeld. Even later volgde een minder Belgisch momentje, want Bashir Abdi/RCG moest al vroeg opgeven in de 10.000 meter.

Over 400 meter zorgde Cynthia Bolingo/CABW voor een knalprestatie door na een straffe laatste rechte lijn de zege op zak te steken, en dat in een Diamond League-event. Ze kwam met 50”09 tot op amper dertien honderdsten van haar nationaal record. Wat een seizoen. Het spreekt voor zich dat in haar eigen Brussel alle handen op elkaar gingen voor Cynthia. In de 100 meter was er een degelijke 11”31 voor Rani Rosius/AVT.

Femke Bol maakte haar favorietenrol waar over 400 meter horden en liep een meetingrecord van 52”11. In haar zog klokte Hanne Claes/DCLA een degelijke 54”95. Nog straffer dan Bol was Shericka Jackson in de 200 meter. De Jamaicaanse wereldrecordkampioene liep een meetingrecord en Diamond League-record van 21”48, op amper veertien honderdsten van het wereldrecord.

Geen wereldrecord in de 200 meter dus, maar wél in de 2.000 meter bij de mannen. Daar onttroonde de Noor Jakob Ingebrigtsen de grote Hicham El Guerrouj door naar 4’43”13 te snellen. Ruben Verheyden/EA maakte in dezelfde wedstrijd brandhout van het Belgisch record van Christophe Impens uit 1996 door naar 4’52”37 te knallen. Een prachtige race dus. In het polsstokspringen wilde de Zweed Mondo Duplantis graag Ingebrigtsen nadoen door eveneens met een wereldrecord te komen, maar het werd net niet op 6m23. Hij klaar wel een meetingrecord van 6m10. Ben Broeders/DCLA lukte een aardige 5m72.