03/09

Allianz Memorial Van Damme: Bolingo en Watrin verzorgen spektakel met BR

bolingo-cynthia-2022-allianz-mvd-belga-min

Cynthia Bolingo viert haar nieuwe Belgische record op de 400m

En of er bij sommigen nog iets in de tank zat na de zware kampioenschapszomer. De 46e Allianz Memorial Van Damme, de eerste met Kim Gevaert als directeur, werd er eentje om te onthouden. Vooral met dank aan twee Belgische records voor Cynthia Bolingo en Julien Watrin. Daar kwamen ook nog drie beste wereldjaarprestaties bovenop voor Yaroslava Mahuchikh, Jacob Krop en Kara Winger.

De toon werd meteen goed gezet op de Vismarkt op donderdag. Daar won de Amerikaan Joe Kovacs het kogelstoten met een meetingrecord van 22m61. Vrijdag was de hoop dat de Keniaan Sebastian Sawe meteen voor een hoogtepunt zou zorgen met een werelduurrecord, maar dat lukte niet. Hij verzamelde 21.250 meter en noteerde onderweg wel de officieuze wereldrecords over 15.000m en tien mijl.

Later op de avond volgden er drie beste wereldjaarprestaties. Vooral die van de Oekraïense Yaroslava Mahuchikh sprak tot de verbeelding: ze ging in het hoogspringen over 2m05 en deed nadien nog drie wereldrecordpogingen op 2m10. In het speerwerpen verraste de Amerikaanse Kara Winger met 68m11. En dan was er nog de 5.000 meter waarin het fenomenaal hard ging: de Keniaan Jacob Krop was de beste in 12’45”71, ook Grant Fisher maakte indruk met een Amerikaans record van 12’46”96. Een andere internationale uitblinker was de Puerto Ricaanse Jasmine Camacho-Quinn met een meetingrecord van 12”27 over 100m horden.

Voor het meeste applaus in het Koning Boudewijnstadion zorgden de Belgische vedetten en uitblinkers. Twee landgenoten staken erbovenuit met een nationaal record. Julien Watrin/DAMP opende de dans met 48”66 in de 400m horden, niet alleen een Belgisch record maar ook goed voor de zevende plaats op de Europese jaarlijst. Cynthia Bolingo/CABW volgde in zijn voetsporen in de vlakke 400 meter. Ze vloog naar 50”19 en is nu vierde op de Europese jaarlijst. Helena Ponette/HCO liep een nationaal belofterecord van 51”82.

En er waren nog meer Belgen die van zich lieten spreken. Eliott Crestan/SMAC was een van de absolute uitblinkers met een persoonlijk record van 1’44”24 in de 800 meter. Hij rukt op naar de tweede plaats op de allertijdenranking en moet alleen nog een zekere Ivo Van Damme boven zich dulden. Op de Europese jaarlijst is hij zesde.

Kevin Borlée/OEH won de 400m bij de mannen in 45”72. Delphine Nkansa/RESC liep in de 100m een meer dan degelijke 11”29. Nafi Thiam/RFCL en Noor Vidts/VAC, die aan het verspringen deelnamen, lieten het stadion nog het meest van allemaal ontploffen. Nafi lukte een meer dan degelijke 6m46, Noor kwam zelfs tot een persoonlijk record van 6m40.

De volledige uitslag van de Allianz Memorial van Damme vind je hier