09/10

Allianz Memorial Marieke Vervoort: Atletiekfeest voor Marieke

foto-allianz-memorial-marieke-vervoort

Marieke kijkt vanop het grote videoscherm mee.

Zo’n 150 atleten namen deel aan de Memorial Marieke Vervoort die AV Lyra-Lier voor de derde maal organiseerde ter nagedachtenis van de Paralympische topatlete die in oktober ’19 overleed. De organisatoren maakten er ook dit jaar een feest van voor atleten met zowel een verstandelijke, fysieke als visuele beperking.

Door een waaier van activiteiten slaagden de organisatoren er in om enerzijds de zwakkere G-atleten aan bod te laten komen en anderzijds ook topatleten een mooi aanbod te geven. Zij kwamen vooral uit sympathie voor Marieke aan de start, want ze hebben er net een rustperiode opzitten na een druk atletiekjaar. Delegaties uit Nederland, Luxemburg en Duitsland kleurden de meeting.

Zittend werpen, framerunnen, wheelen, kwamen aan bod naast de reguliere disciplines.

Hoofdsponsor Allianz hecht zeer veel belang aan dit event. “De aandacht voor doelgroepen is belangrijk. We willen samen met dergelijke organisatoren streven naar inclusie van mensen met een handicap en het is mooi dat ze tijdens dit event samen komen en zo op een gepaste manier Marieke herdenken”.

De afvaardiging van AV Lyra-Lier was zeer groot. De club heeft dan ook al jarenlang een werking uitgebouwd waar inmiddels zo’n 35 atleten met een handicap op reguliere basis deelnemen aan de trainingen. Zij werken met enerzijds inclusieve trainingen voor de betere atleten en anderzijds een afzonderlijk G-aanbod voor de zwakkeren. De drie begeleiders Katia, Ann en Betty werken zeer gepassioneerd met hun poulains. “De positieve vibes die je van hen terugkrijgt zijn de inspanningen meer dan waard” is hun motto. Tijdens de opwarming van Ann doen de atleten enthousiast mee op de aanstekelijke muziek. Ze dansen speciaal voor Marieke Vervoort, gooien hartjes in de lucht. Marieke kijkt vanop het grote videoscherm mee… het is een aandoenlijk beeld.

Van de competities onthouden we de unieke 4x100m estafette waarbij 4 atleten met verschillende handicaps aantraden. Niet helemaal volgens de reglementen, want omwille van een blessure moest Matthias Boonen afhaken en ontbrak een atleet met visuele beperking. Maar Selma Van Kerm (staande met fysieke handicap), David Delespesse (bladerunner), Katia Hardies (staande met fysieke handicap) en Joyce Lefevre (wheeler) zorgden wel voor een unieke race en werden enthousiast aangemoedigd door de vele toeschouwers.

Tijdens deze meeting werd ook het Belgisch Kampioenschap 5000m AMH georganiseerd, waarbij Kevin Kennis/ABES zijn 10de nationale titel in de klasse voor atleten met een verstandelijke beperking op zak stak (16’46”12). Justien Hillewaere/HAC won die race bij de vrouwen terwijl bij de atleten met een fysieke handicap de overwinning ging naar Jason Quittelier/SMAC en Katrijn Van der Schoepen/LOOI.

Bekijk hier de uitslag.