21/09

Eerste Allianz Memorial Marieke Vervoort in Lier

memorial-vervoort
Marieke Vervoort wheelde zich een plek in onze sportgeschiedenis als Paralympisch kampioene. Op zaterdag 2 oktober eert AC Lyra de rolstoelatlete met een internationale meeting voor atleten met een beperking.

Zowel op de Paralympische Spelen in Londen in 2012 als in Rio in 2016 behaalde Marieke Vervoort, Wielemie, eremetaal waarmee ze sportgeschiedenis schreef voor de Belgische G-sport. De weg naar de top was evenwel niet eenvoudig voor Wielemie. De rolstoelatlete leed aan een ongeneselijke spieraandoening, met steeds toenemende spierzwakte en verlamming als gevolg. Op 22 oktober 2019 overleed Vervoort op 40-jarige leeftijd nadat ze voor euthanasie had gekozen.

"Uit respect voor haar levenswerk en haar betekenis en bijdrage voor de G-sport in ons land en voor de club in het bijzonder, willen we een blijvende herinnering in het leven roepen met deze Memorial", klinkt het bij AC Lyra.

Op zaterdag 2 oktober organiseert AC Lyra een internationale meeting voor atleten met een verstandelijke of fysieke beperking opgedragen aan Vervoort, die jarenlang lid was van de club. Vorig jaar werd de geplande eerste editie nog uitgesteld vanwege de coronacrisis. Dit jaar verwacht de Allianz Memorial Marieke Vervoort zo’n 120 G-atleten in het Netestadion in Lier. De organisatie wil voortaan jaarlijks een herdenkingswedstrijd voor Vervoort organiseren. Op 2 oktober gaan de eerste wedstrijden van start om 10 uur en de apotheose met prijsuitreiking is rond 15 uur voorzien. Deelname en inkom voor de Memorial Marieke Vervoort is gratis.