17/05

Allianz KVV: ruimte voor de nieuwe lichting om te schitteren

20240512-000035-johnny-de-ceulaerde-bvv-ac-nikon-d5-jdc9222

Emma Van Hove met een prima prestatie van 47m07 op de BVV in Sint-Niklaas zondag.

Het Allianz Kampioenchap van Vlaanderen zaterdag in Kortrijk (KKS) trekt zaterdag een goed gevuld pinksterweekend op gang. Opvallend veel jonge, nieuwe namen lijken klaar om op de gevestigde waarden het vuur aan de schenen te leggen. We zullen spannende en boeiende confrontaties te zien krijgen.

Eerlijk is eerlijk, heel wat van de absolute topatleten laten het Allianz KVV links liggen nog vroeg op het seizoen. Begrijpelijk met voor velen nog een druk programma met o.a. EK en OS in het verschiet. Maar dat maakt de titelstrijd er niet minder boeiend om. Integendeel zelfs!  Opkomende talenten en nieuwe namen krijgen zo de ruimte om te schitteren. 

Jonge mannen in de 100m

Op de 100m ontbreken bijvoorbeeld de traditionele topfavorieten Kobe Vleminckx/AVLL en Rani Rosius/AVT, die vlak na een druk Bahamas-luik nog interclubverplichtingen hadden vorig weekend en daarom nu passen. De 21-jarige belofte Emiel Botterman/DEIN lijkt lichtjes favoriet bij de mannen. Maar ook andere jonge talenten zoals de 16-jarige scholier Rune Vandezande/ADD en de 20-jarige Cédric Verschueren/ACW kunnen zich manifesteren. Bij de vrouwen strijden met Elise Mehuys/AVLL, Rani Vincke/KAAG, Janie De Naeyer/HAKI en Lotte Van Lent/AVZK vier Rockets om drie medailles. Op de 200m hebben Victor Hofmans/OLSE en Lotte De Foer/ACW de snelste tijd achter hun naam staan. Al zegt dat bitter weinig vroeg op het seizoen. Geen Cheetahs of Tornados in de 400m. Daardoor toppen seizoensrevelatie Manon De Marez/AVR en Maarten Heylen/AVLL de deelnemerslijst. In de hordewedstrijden zien we onder meer Lynn Beck/AVLL (100m horden), Angel Agwazie/OEH (100m horden), meerkamper Jente Hauttekeete/KAAG (110m horden), Ilana Hanssens/ASVO (400m horden) en Dries Van Nieuwenhove/EA (400m horden) die terug van weggeweest is na een blessureperiode. 

 

Spanning troef op de (halve) fond

Op de halve fond zijn de verschillen klein op inschrijvingslijst: Jacintha Cornelis/VS (800m) Ruben Cornelus/OB (800m), Lore Quatacker/KAAG (1500m), Louis Vanroy/AVLL (1500m) zijn slechts enkele van de talrijke titel- en podiumkandidaten. Op de 5000m, die in de ochtend geprogrammeerd staat, kunnen Sander Vercauteren/ACME en zijn vriendin Julie Voet/AVR misschien wel een dubbele titel vieren. In de 3000m steeple, met enkele nieuwe en jonge namen, is het koffiedik kijken wie de bovenhand zal halen. 

 

Man in vorm Andreas De Lathauwer 

In de werpnummers is het uitkijken naar man in vorm Andreas De Lathauwer/VS die zondag op de BVV in Sint-Niklaas nog het BR beloften kogel op 18m90 zette. Hij neemt ook deel aan het discus waar hij moet opboksen tegen Lars Coene/KAAG. Discuswerpster Babette Vandeput/AVLL is met haar huidige vormpeil de favoriete bij de vrouwen.  De onvermijdelijke Jolien Boumkwo/VAC is de topfavoriete in het kogel. In het speer kan junior Ides Verhulst/ACW zich meten met de grote mannen waaronder Cedric Sorgeloos/ACW. De deze week 20 geworden Emma Vanhove/ACW oogt na een sterk optreden in de BVV klaar om de titel bij de vrouwen binnen te halen.  Manon Beernaert/HAC kan in het hamer eens uit de schaduw treden van Vanessa Sterckendries/OEH die er niet bij is en Rémi Malengreux/RCG is op papier de te kloppen man. 

In het polsstok kan meervoudig KVV-kampioen Thomas Van Nuffelen/DCLA zijn verzameling gouden medailles nog wat aandikken. Scholiere Kyani Joosten/SACN heeft haar limiet voor het EK U18 al op zak en kan zonder druk op de titel jagen. Maité Beernaert/HAC en Yente Vandersteen/AVT staan met de beste prestatie ingeschreven voor het ver, Yorunn Ligneel/HAC en Bram Ghuys/OEH toppen de deelnemerslijst in het hoog en Lucca Goossens/ATLA en Florence Amon/DCLA in het hinkstap. Al zijn ze geen van allen zegezeker, want de dichtste concurrenten moeten nauwelijks onderdoen. 

Het Allianz KVV is zaterdag  vanaf 9u live te volgen op ons YouTube-kanaal.

De uitslagen zijn te volgen op Atletiek.nu

Alle andere info vind je op onze kampioenschapspagina

Heel wat landgenoten zwerven dit pinksterweekend uit naar buitenlandse topmeetings. Zo is onze wereldkampioen 400m indoor Alexander Doom/AVR te bewonderen in de Diamond League van Rabat/Marrakech, waar hij de verzamelde wereldtop in de ogen kijkt. 1500m-lopers Thomas Vanoppen/ACHL, Ruben Verheyden/EA en Jochem Vermeulen/AVLL, wiens Road to Paris-interview je hier nog kunt lezen,  jagen zondag op een topchrono in Rehlingen. 

Ook het WK G-atletiek in het Japanse Kobe begint dit weekend. Peter Genyn ontbreekt. Hij liep wat trainingsachterstand op na een schouderblessure en wil zich focussen op de Paralympics. Belgen om in de gaten te houden zijn: Ilias Benkaddour (T63), Maxime Carabin (T52), Roger Habsch (T51), Joyce Lefevre (T34), Kiara Maene (T20) en Selma Van Kerm (T37). Ontdek alles over het WK G-atletek op deze pagina