27/05

5 keer goud voor België op WK para-atletiek in Kobe

habsch-roger

Roger Habsch met 100m- en 200m-goud.

Op het WK G-atletiek in het Japanse Kobe (17 tem. 25 mei) heeft België vijf gouden medailles en heel wat finaleplaatsen weggekaapt. Maxima Carabin (3x goud) en Roger Habsch (2x goud) waren de grote uitblinkers. De Belgen ogen klaar voor de Paralympics.

Maxime Carabin (T52) won na z'n gouden medaille op de 400m ook goud op de 100m. Maar hij moest er wel voor knokken. Na een voor zijn doen matige start, haalde hij zijn rivalen in om nog nipt te winnen. "Mijn start was niet zo goed", reageerde hij na de 100m. "Het geeft dus voldoening dat ik mezelf heb kunnen herpakken, de anderen heb kunnen bijhalen en voorbijsteken richting de finish. Ik ben erg blij dat ik de twee wereldtitels die ik vorig jaar won, heb kunnen verlengen. Dat belooft veel goeds voor deze zomer in Parijs", verwees hij naar de Paralympics. Op de slotdag won hij ook nog de 1500m in een kampioenschapsrecord van 3'37"35. “De wedstrijd ging heel goed,” zei hij na de prijsuitreiking. “Er was veel wind. Gelukkig hoefde ik niet op kop te rijden, want mijn Japanse rivaal Tomoki Sato ging vanop de kop er vandoor. Het kwam aan op de laatste ronde. Ik zei tegen mezelf: 'Ga door, laat je gaan en ga! Dat is wat ik deed... Ik was echt blij toen ik over de finish kwam. Het was een primeur voor mij op de 1500m en om voor de eerste keer wereldkampioen te worden, gewoon geweldig!" Maxime Carabin haalde 3 keer goud, een unieke prestatie. “Deze triple maakt me echt gelukkig! Ik kan niet wachten om terug te keren naar België en mijn medailles thuis te bewaren!"

 

Dubbel 100m-200m voor Roger Habsch

In de klasse T51 maakte Roger Habsch zijn favorietenrol waar op de 100m. De winnaar van de Allianz G-Spike van 2023 won de race in 20"82. " Vorig jaar werd ik vicewereldkampioen, dus ik ben natuurlijk blij dat ik dit jaar de titel heb gepakt", glimlachte Roger Habsch na zijn race. "De start verliep wat moeilijker omdat mijn hand uitgleed, waardoor mijn wheeler van richting veranderde en ik mijn traject een paar keer moest corrigeren. Maar ik ben iedereen nog voorbijgesneld, dus ik ben nog steeds tevreden over mijn race." Ook op de 200m was hij succesvol. Zaterdagnacht wheelde hij naar z'n tweede wereldtitel. “Ik had een betere start dan gisteren op de 100 meter. Omdat ik snel op kop lag, kon ik mijn race goed managen en mijn rivalen onder controle houden. Het belangrijkste doel was de titel, niet de chrono, vooral omdat het te hard waaide. Ik ben erg blij met deze 100-200m dubbel. Het was perfect. Hoewel ik hier in Japan twee dagen ziek ben geweest, was het geen uitgemaakte zaak... Het was een lange en vermoeiende reis, maar het was het waard!"

Voorts waren er knappe ereplaatsen van Youngster Selma Van Kerm die deelnam aan de 100m-finale in klasse T37 en daarin achtste eindigde in een PR van 32"68. Ilias Benkaddour (T63) was ook goed voor een 100m-finale. Hij werd achtste in 14"59. Joyce Lefevre (T34) behaalde in het slotweekend nog een zesde plaats in de 800m in een tijd van 2'17"29. 

 

Optimise voor Paralympics

Paralympic Team Belgium sloot de wereldkampioenschappen 2024 af met 5 medailles, met enkel gouden exemplaren! Reden te meer om met optimisme uit te kijken naar de Paralympische Spelen in Parijs (28 augustus tot 8 september), vooral omdat de grote afwezigen (Léa Bayekula en Peter Genyn) zich de komende weken van hun beste kant zullen laten zien. De jongeren (Joyce Lefevre, Cécile Goens, Kiara Maene, Selma Van Kerm en Ilias Benkaddour) hebben verschillende finales behaald en vooral ervaring opgedaan voor de komende jaren.

De resultaten van de Belgen kun je nakijken op de pagina van Paralympic.be.

Bekijk hier de officiële website van het WK Para-atletiek in Kobe.