30/11

Zaterdag uitreiking Allianz Gouden Spikes in Mechelen

belgaimage-26511769

Nafi Thiam heeft al acht Gouden Spikes in haar trofeeënkast.

Op zaterdag 3 december verzamelt het kruim van de Belgische atletiek in Mechelen voor het gala van de Allianz Gouden Spikes. Het is geen geheim dat onze wereldsterren Nafi Thiam en Bashir Abdi de topfavorieten zijn om zichzelf op te volgen.

Opnieuw Thiam en Abdi ?
Eén ding staat vast: wie zaterdag met een Gouden, Zilveren of Bronzen Spike mee naar huis gaat, heeft op wereldniveau gepresteerd het voorbije jaar. Met onder meer drie medailles op het WK outdoor (de beste Belgische buit ooit) lag het niveau bijzonder hoog. Wereldkampioene zevenkamp Nafi Thiam kan haar negende (!) trofee scoren. Met nog Noor Vidts, Hanne Verbruggen en Cynthia Bolingo strijden er vier vrouwen om drie Spikes. Bij de mannen staan er liefst dertien atleten op de shortlist. Naast de bronzen medaillewinnaar op het WK op de marathon Bashir Abdi kunnen ook Ben Broeders (BR polsstok en Diamond League-winst in Parijs), Julien Watrin (BR 400m horden) straffe adelbrieven voorleggen. Michael Somers en Isaac Kimeli verdienden hun plek als vaandeldragers van de sterke generatie afstandslopers.

Weelde bij de estafetteteams
De Belgische (estafette)teams kenden de voorbije jaren een spectaculaire opgang. De onverslijtbare Tornados  zijn al lang niet meer het enige Belgische topteam dat over de tongen gaat. Uiteraard blijven onze 4x400-mannen wel de topfavoriet. Kan ook niet anders na brons op het WK outdoor, goud op het WK indoor en zilver op het EK outdoor. De Cheetahs scoorden finaleplaatsen op het WK indoor (zesde), het WK outdoor (zesde) en op het EK outdoor (vierde in een BR van 3’22”12). Op het EK cross behaalde België brons in de mixed team relays. Het veldloopteam dat vijfde eindigde in het landenklassement op het EK veldlopen sleepte ook weer een nominatie in de wacht. De nog maar net uit de startblokken geschoten 4x100m-ploegen staan niet bij de genomineerden, maar dat zal hen enkel motiveren om hun steile progressie door te trekken in 2023.

Na de eerste succesvolle Gouden Spike voor beste G-atleet kijken we reikhalzend uit naar de opvolger van Peter Genyn. Het zal erom spannen tussen drie Waalse wereldtoppers Léa Bayekula, Maxime Carabin en Roger Habsch. Nadat Marieke Vervoort vorig jaar als allereerste G-promotor op de erelijst verscheen, is het uitkijken naar de opvolger.

Aan opkomende talenten geen gebrek momenteel. Dat resulteerde in vijf kandidaten voor de 'Rising Star' bij de mannen en de vrouwen. Onthoud deze namen voor de toekomst: Mimoum Abddoul Wahab, Andreas De Lathouwer, Tim Van de Velde, Thomas Van der Poel, Ruben Verheyden, Yanla Ndjip-Nyemeck, Delphine Nkansa, Helena Ponette, Sennah Vanhoeijen en Elien Vekemans.

Maak kans op gratis duoticket
De ceremonie vindt zaterdag voor de tweede keer plaats in Mechelen in de oude brouwerij en nu congres- en erfgoedcentrum Lamot. Hou ook onze Facebookpagina in de gaten om kans te maken op een gratis duoticket om de Allianz Gouden Spikes vanop de eerste rij mee te maken.

Het overzicht met alle genomineerden vind je hier terug en het palmares van de Gouden Spike vind je hier terug. 
Het persbericht kan je hier nalezen.