10/10

YOG Buenos Aires: zes Belgische scholieren in Argentinië

buenos-aires

Het Belgische zestal voor Buenos Aires.

Donderdag begint het zesdaagse atletiekprogramma van de derde Youth Olympic Games. De première vond acht jaar geleden in Singapore plaats. Met het Chinese Nanjing viel ook de 2de editie in Aziatische handen. Het blijft ook deze keer met de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires een ver-van-mijn-bed gebeuren.

De Belgische delegatie vertrok op maandag 1 oktober en geraakte na 14 uur vliegen ter plaatse. De terugkeer is pas drie weken later voorzien. De Belgische deelname aan de atletiek was tot heden erg beperkt, maar wel behoorlijk succesrijk. Twee jongens maakten de eerste editie mee en drie meisjes de tweede YOG. Deze keer komen er zes Belgische atleten in actie.
Met Bram Ghuys/OEH (2010: hoog, 5de met 2m14), Arnaud Art/FCHA (2010: polsstok, 6de met 4m85) en Hanne Maudens/VS (2014: ver, 4de met 6m04), haalden 3 van de 5 gewezen YOG-springers afgelopen zomer ook het EK in Berlijn. Chloë Beaucarne/FLAC slaagde ondanks behoorlijke progressie niet in die krachttoer. Zij zorgde in 2014 als 3de van de 100m horden met 13”61 wel voor de eerste en enige Belgische atletiekmedaille bij deze spelen.

Op het eerste gezicht lijkt bijkomend eremetaal in Buenos Aires onwaarschijnlijk voor de drie Vlaamse kampsters en de drie Waalse lopers. De selectie gebeurde op basis van de resultaten bij het EK-scholieren begin juli in het Hongaarse Györ. Onze atleten wonnen er geen medailles. Dat zegt gelukkig niet alles. Slechts één atleet per land en per discipline mag in Argentinië deelnemen. Zweden en Groot-Brittannië nemen zelfs niet deel aan de YOG. Zo haalde Elena Defrère/DCLA, die 10de werd bij het EK-scholieren discuswerpen met 44m56, als 8ste Europese nog net Buenos Aires. Liefde Schoemaker/MOHA (EK 400m: 9de in 55”08), trok als 7de Europese naar de YOG. Maité Beernaert/HAC (EK verspringen: 9de met 6m03) en Maryam Oulare/RCB (EK 100m: 9de in 11”75) staan beiden als 5de Europese op de entry list. Myrthe Van Der Borght/VS, die in Györ als 6de het nationaal scholierenrecord kogelstoten op 16m19 bracht, reisde af als 3de Europese. Louis Vandermessen/CABW (EK 2000m steeple: 7de in 5’51”71) trof het minder. Slechts één atleet die hem in Györ voorafgang, ontbreekt in Buenos Aires. Maar Louis struikelde in medaillepositie over de laatste balk in Györ en krijgt hier dus zijn kans op revanche. Met z’n conditie gaat het alvast goed: de laatste dag van september liep hij in La Louvière de 2000m zonder hindernissen nog in 5’20”17. Geen enkele leeftijdsgenoot deed ooit beter in België. 

Bekijk hier de IAAF site van Buenos Aires en hier de teammap van de Belgische  afvaardiging.