03/05

World Relays: Rutger Smith schat kansen in op olympische selectie

4x400m-2021-tokio-os-finale-belga-4

Alexander Doom en Jonathan Sacoor.

Zaterdag en zondag worden op de Bahama’s de World Relays afgewerkt. Daar lopen onze atleten voor de eer van beste aflossingsploeg, maar vooral voor hun olympische selectie. De eerste veertien in elke proef mogen naar de Spelen in Parijs. Topsportcoördinator Rutger Smith droomt van een Belgische vijf op vijf.

Dag Rutger, hoe is het precamp voor de World Relays op Curaçao verlopen?

“Zeer goed, maar helaas is Cynthia Bolingo geblesseerd uitgevallen. Zeer spijtig. Hopelijk is het niet te erg, zodat ze gewoon een goede voorbereiding kan afwerken op de rest van de zomer. Verder kan iedereen terugkijken op een geslaagde stage. Die was in de eerste plaats goed om te acclimatiseren, want voor een tijdsverschil van zes uur heb je toch minstens een week nodig. En dan is er nog het klimaat. Het was superheet op Curaçao, en de luchtvochtigheid was hoog, dus ook op dat vlak was het heel nuttig. Op de Bahama’s is het een stuk koeler en dat voelt voor iedereen aangenamer.”

Is iedereen in vorm?

“Als je de trainingen ziet en de wedstrijd die sommigen gelopen hebben, lijkt iedereen er goed voor te staan. Er zijn geen excuses voor komend weekend. Iedereen is klaar om hard te lopen.”

Op de Bahama’s staat de olympische selectie voor liefst vijf ploegen op het spel. Hoe belangrijk zijn de World Relays voor jou?

“Heel belangrijk. Onze 4x400 meterploegen mikken natuurlijk hoger dan alleen maar deelname in Parijs. Voor hen is het zaak om hier de klus te klaren. Voor de 4x100 meterploegen zou het heel mooi zijn als ze zich plaatsen. Het project is tweeënhalf jaar geleden gestart en de kwalificatie voor Parijs zou een mooie beloning voor het werk zijn. Het project is opgestart in functie van Los Angeles 2028, maar Parijs zou al een hele mooie tussenstap zijn. Vorig jaar was het WK in Boedapest nog te hoog gegrepen voor onze 4x100 meterploegen, maar nu zijn ze klaar voor een volgende stap.”

Wanneer keer jij tevreden terug naar huis?

“De 4x400 meterploegen zijn het aan hun stand verplicht om zich voor de Spelen te kwalificeren, maar we moeten er ook niet te makkelijk over denken. Iedereen wil naar de Spelen. Maar goed, als je kijkt naar de vorm van onze atleten, moet het altijd lukken. De 4x100 meter is een ander verhaal. Daar staan we op papier niet in de top veertien, maar onze ploegen laten een hele goede vorm zien. De Falcons hebben vorig weekend een BR gelopen en ook de Rockets waren heel snel. Bij beide teams zag je dat ze nog sneller kunnen. Bij de vrouwen denk ik dat er sub 43 nodig is, bij de mannen ongeveer 38”30. Dat betekent dat alles bij ons perfect moet lopen. Iedereen moet de race van zijn leven neerzetten, dus ik ga er zeker niet vanuit dat zij zich zomaar plaatsen.”

Misschien kunnen jullie ervan profiteren dat er in de 4x100 meter altijd ploegen uitvallen?

“Inderdaad. Als onze teams hun snelste tijden ooit lopen, en dan nog in een serie komen waar één van de favorieten het stokje laat vallen, zijn er plots mogelijkheden. Dat is allemaal een beetje gissen. We moeten vooral naar onszelf kijken.”

De 400 meterlopers moeten verdeeld worden over de Mixed Relay en de aparte mannelijke en vrouwelijke 4x400. Hoe leggen jullie die puzzel?

“Twee keer een snelle 400 meter lopen op één avond is lastig, dus we proberen de krachten te verdelen. We willen de ploegen zo opstellen dat we overal competitief genoeg zijn om de finale te halen. Daar wordt momenteel nog over gesproken met Carole Bam en Jacques Borlée.”

Bekijk het overzicht van de Belgen op onze World Relays-pagina