02/05

World Relays: Perfect rapport met drie finales

4x400m-cheetahs-2021-silesia-world-relays-belga

Imke Vervaet, Cynthia Bolingo, Paulien Couckuyt & Camille Laus na de kwalificatie voor de finale

Het Belgische team heeft er een uitstekende eerste dag opzitten op de World Relays. De Belgian Cheetahs gaven het goede voorbeeld door zich probleemloos te verzekeren van de finale op de 4x400m. Vervolgens verzekerden ook de Belgian Tornados en het team op de gemengde aflossingen zich van de finales. Daardoor is ons land ook meteen drie WK-tickets rijker.

De Belgische delegatie kan een perfect rapport voorleggen na de eerste dag van de World Relays in het Poolse Chorzow. Vooraf gaven coaches Jacques Borlée en Carole Bam aan dat hét grote doel was om WK-tickets veilig te stellen. De drie Belgische teams klaarden die klus in het Slaski Stadion met de nodige panache. De Belgian Cheetahs mochten de spits afbijten in de eerste van drie reeksen op de 4x400m. Startloopster Cynthia Bolingo/CABW voelde zich, ondanks een temperatuur van om en bij tien graden, duidelijk in haar sas. De Belgische recordhoudster op de 400m in zaal gaf de stok als leider door aan 200m-specialiste Imke Vervaet/RCG. De snelste advocate van het land liet wijselijk de Poolse Holub-Kowalik voor zich om in het zog van haar concurrente een knappe baanronde af leggen. 

Paulien Couckuyt/VAC kreeg de stok van Vervaet in tweede positie en koos voor een gelijkaardige tactiek. De Europese beloftekampioene op de lage horden kon net zoals Vervaet namelijk meesluipen met het Poolse team. Bovendien was de kloof met het Italiaanse kwartet vergroot, waardoor een rechtstreeks finaleticket zelfs voor de laatste stokwissel al binnen leek. Camille Laus/OEH zette dan ook de kroon op het werk. De teamkapitein van de Cheetahs leek zelfs even op en over de Poolse te gaan. Dat feestje ging echter niet door, al was de 3’28”27 met bijhorende finaleplaats al een duidelijke reden voor een klein feestje. Bovendien zette het Belgische kwartet de derde tijd neer van alle ploegen in de reeksen van de 4x400m. Daarmee voldeed het viertal ook ruim aan de eis om in de top tien te finishen, waardoor het WK van 2022 in het Amerikaanse Oregon alvast lonkt voor de Cheetahs.

Na de knalprestatie van de Cheetahs stond de Belgian Tornados een moeilijke opdracht te wachten in de tweede van drie reeksen op de 4x400m. Dylan Borlée/OEH kon als startloper niet geheel overtuigen. Borlée moest een gaatje laten op de Nederlandse en Zuid-Afrikaanse teams, waardoor Robin Vanderbemden/SER op achtervolgen aangewezen was. Vanderbemden leek tot de laatste rechte lijn gelijke tred te houden met zijn voorliggers, maar kreeg het logischerwijs lastig in de slotmeters. De 200m-specialist gaf de stok door aan wereldkampioen bij de junioren, Jonathan Sacoor/OEH. Ondanks de vele reisuren van afgelopen week maakte Sacoor een sterke indruk. De kloof met de Nederlanders en Zuid-Afrikanen bleef echter groot, al bewees Kevin Borlée/OEH in het verleden al dat hij ongelooflijke dingen uit z’n mouw kan schudden. De Belgische slotloper zette de snelste split neer van alle atleten in de reeksen (44”79), maar een rechtstreeks finaleticket bleek in de sterk bezette reeks niet mogelijk. Met 3’04”01 waren de Tornados wel goed voor de vierde chrono van alle ploegen én dus ook ruimschoots goed om via de verliezende tijden naar de finale te mogen. 

Tot slot was er ook de mixed relay, waarin de bondscoaches niet durfden gokken en de vaste waarden aan het werk lieten. Sacoor moest daardoor anderhalf uur na de reeksen met de Tornados opnieuw aan de bak in het gezelschap van Kevin Borlée, Laus en Bolingo. Dat laatste duo had een klein half uur meer rust gekregen, maar een pijnlijke baanronde werd het hoe dan ook. Sacoor kon als startloper niet geheel overtuigen, maar een geniale 400m van Bolingo bood soelaas. Ze bracht de Belgen van de zesde naar de tweede stelling, waardoor Laus en Borlée in een spreekwoordelijke zetel zaten. Borlée kon als slotloper zelfs licht uitbollen om te finishen na 3’17”23, goed voor de vijfde tijd van alle teams in de reeksen. De derde finale was meteen een feit en de opdrachten zijn dus volbracht op de World Relays, aangezien de drie ploegen nu al zeker zijn van deelname aan het WK in Oregon volgend jaar.

Vanavond staan de finales op het programma. Om 19u20 gaat de mixed relay van start. De Belgen opteren voor een sterke bezetting, met Dylan Borlée als startloper gevolgd door de drie zelfde atleten die gisterenavond de kwalificatie hebben afgedwongen (Bolingo, Laus en Kevin Borlée). Om 20u26 is het de beurt aan de Cheetahs. Couckuyt gaat ditmaal als eerste van start, gevolgd door Vervaet, Van Puyvelde en Laus. Bolingo past dus voor de finale, terwijl Laus haar vierde 400m op twee dagen zal afwerken. De laatste finale van de avond is die bij de 4x400m mannen. Om 20u42 gaat Sacoor als startloper van start. Hij geeft de stok door aan Vanderbemden, gevolgd door Dylan en Kevin Borlée. Die laatste zal dus eveneens zijn vierde 400m van dit weekend afwerken. 

Het programma (met startlijsten) en live results vind je hier terug.
De wedstrijden kan je volgen via de livestream van World Athletics