30/04

World Relays: "Focus op WK-selectie"

dsc-5163

De leden van de Belgian Tornados tijdens een training in Silesia

De Belgische selectie wacht een druk programma op de World Relays dit weekend in Polen. Drie Belgische teams doen in het Stadion Slaski een gooi naar het WK in Oregon van 2022. Zowel de Belgian Cheetahs, de Belgian Tornados als de Mixed Relay lopen zaterdag de reeksen en hopen zondag ook in actie te komen in de finale. Bondscoaches Carole Kaboud Me Bam en Jacques Borlée zien de wedstrijden met vertrouwen tegemoet.

De vijfde World Relays in volle coronapandemie vormen een uitstekende gelegenheid voor de Belgische aflossingsploegen op de 4x400m om hun snelle benen te testen in de aanloop naar de Olympische Spelen van Tokio. Bovendien zijn in het Poolse Chorzow WK-tickets te verdienen voor volgende zomer in Oregon. De Belgian Cheetahs mogen de spits afbijten tijdens hun tweede deelname aan het kampioenschap. Het team onder leiding van bondscoach Carole Kaboud Me Bam mikt in eerste instantie op een kwalificatie voor het WK. Daarnaast dient het WK aflossingen als een generale repetitie met het oog op de Spelen.

Op een digitaal persmoment temperde Bam de verwachtingen op vlak van tijden. “Het is nog altijd het absolute begin van het zomerseizoen. Onze atletes zijn nog niet in supervorm, waardoor tijden van weinig belang zijn komend weekend. Maar ik heb wel minstens vier atletes die beter in vorm zijn dan in Yokohama in 2019, dus ik zie ons wel hoog uitkomen. Het is ook een generale repetitie voor Tokio, hoewel het belangrijkste toch dat WK-ticket is. De Cheetahs hebben in het verleden al bewezen dat er altijd wat magie is wanneer ze samen in actie komen”, aldus Bam.

Het viertal dat vanavond aan de start verschijnt bij vrouwen bestaat uit Cynthia Bolingo/CABWImke Vervaet/RCGPaulien Couckuyt/VAC en teamkapitein Camille Laus/OEH. Bolingo is de enige atlete die nog geen wedstrijd in openlucht voor haar rekening nam in 2021. Haar collega’s deden dat vorige week nog in Rieti en Oordegem, al was Bolingo wél de snelste landgenote in zaal eerder dit jaar. In de eerste van drie reeksen om 19u00 zullen de Cheetahs vooral op hun hoede moeten zijn voor het oppermachtige Poolse kwartet, gevolgd door het Italiaanse team dat ook sterk uit de hoek kan komen.

Jacques Borlée weet dat het een pittig weekend wordt in Polen voor zijn Tornados. Ze zijn maar met vier, Kevin Borlée/OEH, Dylan Borlée/OEH, Jonathan Sacoor/OEH en Robin Vanderbemden/SER. En in het beste geval moeten ze vier keer lopen: reeksen en finale van de mannelijke én de gemengde 4x400 meter.

“Het positieve is dat er op vlak van de selectie geen problemen zijn”, vertelde een lachende Borlée op het persmoment. "Zaterdag in de reeksen kan er van sparen geen sprake zijn. We gaan vol voor die WK-selectie en gaan twee keer voluit. We hebben twee uur de tijd om twee jongens klaar te krijgen om nog een tweede keer te lopen. Dat gaat ons lukken. Ze zullen misschien drie à vier tienden trager zijn, maar niet veel meer."

Door de blessures van Jonathan Borlée/OEH en Christian Iguacel/LYRA zijn er geen mannelijke reserves, maar de bondscoach maakt zich niet al te veel zorgen. "Vergeet niet dat dit viertal op het WK in Doha in 2019 nog brons won. Het blijft een goeie ploeg, en we willen aan de geblesseerde atleten laten zien dat we er nog staan."

De tornados lopen om 19u35 hun reeks en Dylan Borlée en Jonathan Sacoor mogen een kleine twee uur om 21u20 opnieuw aan de bak tijdens die gemengde aflossing. Het wordt afwachten of het duo van start gaat aan de zijde van reserves Hanne Maudens/VS en Margo Van Puyvelde/ASVO, of de voorkeur toch uitgaat naar Laus en Bolingo is nog geen uitgemaakte zaak. "Het zou kunnen dat we dan alles op één van de twee afstanden zetten, maar dat zien we dan wel. Eerst helemaal focussen op zaterdag", aldus Borlée

De Tornados en de Cheetahs hebben top tien nodig om naar Eugene 2022 te mogen, de Mixed Relay top twaalf. Ons land was op de afgelopen vier edities van de World Relays goed voor twee bronzen plakken. De Belgian Tornados stonden zowel in 2015 als in 2019 op de derde podiumplaats.

Het programma en live results van de World Relays vind je hier terug en de wedstrijden kan je volgen via de livestream van World Athletics

Auteurs: Milan AUGUSTIJNS & Quinten LAFORT