12/05

World Relays: brons voor Tornados !

belgaimage-149203003-full

Jonathan Sacoor.

Jonathan Sacoor rondde een knappe A-finale van de Tornados af op een vierde plaats. Een uitstekende vertoning van de nationale 4x400m-ploeg die het zonder sterkhouder Kévin Borlée moesten stellen. Maar even later kwam de aankondiging van de diskwalificatie van de Verenigde Staten zodat de Tornados een bronzen medaille meebrengen vanuit Japan.

Hun chrono, 3’02”70, was minder dan twee seconden trager dan de verrassende winnaars uit Trinidad & Tobago.  Met Jamaica, was de top twee voorbehouden aan de Caraïben. Dylan Borlée kon in de openingsronde knap standhouden tussen de grootmachten in een van de ongunstige buitenbanen en even later zocht Robin Vanderbemden zijn plaatsje in een langgerekt rijtje als 5de. Japan, als vierde, verloor voeling met de top drie zodat Jonathan Borlée zich  in de derde aflossing rustig in de tred van het thuisland kon houden en met hen gelijktijdig op plaats vier kon aflossen. Sacoor behield die plaats door zijn Japanse metgezel onder controle te houden in de eindfase. Hij liep als vierde door de finish, maar dat bleek nadien dus goed voor brons ! De Tornados waren naast Groot-Brittannië het enige Europese land in deze A-finale.  Bekijk hier de resultaten.

Minder dan 20 minuten (!) na zijn bronzen stunt (een schoonheidsfout in het IAAF-tijdschema of een welbedoelde zet om de breedte van de kwartmijlers in een land te honoreren ?), moest Sacoor alweer de piste op als slotloper voor het gemengde 4x400m team. Een gok die een beetje te hoog gegrepen bleek, want Jonathan kreeg als 4de de stok door van Hanne Claes - ook al aan heer tweede wedstrijd van de avond toe -  maar hij voelde de verzuring in alle vezels van zijn jonge lijf.  Wonderen bestaan nu eenmaal niet in de atletiek en zeker niet in een slopende baanronde. Aanklampen was er niet meer bij, laat staan oprukken naar een podiumplaats. Uitbollend bracht  Jonathan België als 8ste over de finish in 3'25"74.  Julien Watrin sleepte als startloper een vierde plaats uit de strijd en gaf de stok door aan Lucie Ferauge die eventjes oprukte naar plaats twee, maar finaal toch als vierde Hanne Claes de derde ronde instuurde.  De Amerikanen wonnen hier de enige van de drie 4x400m-estafetten in 3'16"43.  Bekijk hier de resultaten.

Met één medaille, twee A-finales en het maximum van drie kwalificaties voor het WK in Doha, was deze Belgische expeditie naar de World Relays aan de andere kant van de wereld ongetwijfeld een succes.  Voor de WK-selectie werd alvast voldaan aan de voorwaarden om door de IAAF een invitatie te ontvangen. Nationaal werd daaraan nog een ranking-voorwaarde gekoppeld: de teams moeten op moment van selectie in de top 12 van de wereldranglijst staan.