21/08

WKU20: Zilver voor Hauttekeete, Misplon zesde en Nijssen achtste

belgaimage-180431162-full

Jose San Pastor (links), Jente Hauttekeete (midden) en Frantisek Doubek (rechts) tijdens de 400m

Op het WK voor juniores in het Keniaanse Nairobi stond de ontknoping van de tienkamp met Jente Hauttekeete en Jef Misplon op het programma. Na de eerste dag stond Hauttekeete op kop van het klassement en Jef op een achtste plaats. Met Annelies Nijssen in de finale van de 800m kwam nog een derde Belg in actie op de voorlaatste dag van het WK.

Tijdens de voormiddagsessie stonden voor Jente Hauttekeete/KAAG en Jef Misplon/RCG de 110m horden, het discuswerpen en het polsstokspringen op het programma. Op de horden knalde Hauttekeete naar een geweldige 13”95, zijn eerste sub-14 hordenrace en goed voor 981 punten. Zijn grootste concurrent, de Tsjech Frantisek Doubek, liep een seizoensbeste met 14”10 en bleef amper negentien punten achter op onze Europese kampioen. Misplon kende ook een goede race, want met 14”76 bleef hij amper vier honderdsten boven zijn PR. In het discuswerpen kwam Hauttekeete tot 41m47, zo’n drie meter onder zijn PR. Doubek wierp met 45m74 een PR en was de beste van het pak. Misplon wierp eveneens een PR met 38m31 en werd zevende. In het algemene klassement bleef Hauttekeete op kop met 148 punten voorsprong op Doubek. Misplon steeg intussen een plaats en stond na zeven disciplines op een zevende plaats. De derde en laatste discipline tijdens de voormiddagsessie was het polsstokspringen. Hauttekeete en Misplon bleven in elkaars buurt, met 4m50 voor Hauttekeete en 4m40 voor Misplon. Met 4m80 zette Doubek alweer een PR neer en kwam tot op 50 punten van Hauttekeete, die twintig centimeter onder zijn PR bleef. Dankzij een goede prestatie, slechts tien centimeter onder zijn PR, schoof Misplon nog een plaatsje op en stond na acht proeven zesde.

De namiddagsessie begon voor de meerkampers met het speerwerpen. Doubek wierp, wat had u gedacht, alweer een PR met 64m03. De jonge Tsjech is aan een geweldige tienkamp bezig en zette Hauttekeete serieus onder druk. Met 51m24 presteerde Hauttekeete niet slecht, hoewel hij drie meter liet liggen ten opzichte van zijn PR. De 799 punten van Doubek brachten hem, met nog één discipline voor de boeg, wel aan de leiding van het klassement met 142 punten voorsprong op Jente Hauttekeete. Jef Misplon kwam tot 45m79, waarmee hij meer dan zeven meter onder zijn PR bleef. Zijn zesde plaats kon hij wel veiligstellen. Tijdens de afsluitende 1500m vertrokken de Belgen met een plan. Hauttekeete is op papier zo’n dertien seconden sneller dan Doubek, waardoor de wereldtitel nog mogelijk was. Misplon nam de leiding en nam Hauttekeete op sleeptouw. Doubek zag het gevaar en ging achter de Belgen aan, maar moest een gat laten. In de voorlaatste rond moest ook Jente passen en ging Jef er alleen vandoor. Doubek volgde nog altijd op zo’n 30 meter van Hauttekeete. Misplon won het laatste nummer van de tienkamp in 4’46”33 voor Hauttekeete in 4’48”18. Doubek volgde een viertal seconden later en stelde zijn eerste plaats veilig. De wereldtitel gaat naar Tsjechië en Frantisek Doubek met 8169 punten, voor Jente Hauttekeete met 8053 punten. Het brons was voor de Spanjaard Jose San Pastor met 7430 punten. Jef Misplon werd zesde met 6873 punten.

Annelies Nijssen/ATLA plaatste zich gisteren voor de finale van de 800m nadat ze veel lef toonde in haar halve finale. Met een plaatsje in de finale was het kampioenschap voor Nijssen al meer dan geslaagd. In de finale positioneerde Nijssen zich achteraan in het pak en bij het ingaan van de tweede ronde moest ze een metertje toestaan. Vooraan kregen we een interessante strijd met een indrukwekkende versnelling van de Ethiopische Ayal Dagnachew. Zij pakte de wereldtitel in 2’02”96 voor de Zwitserse Valentina Rosamilia (2’04”29) en de Griekse Elli Deligianni (2’04”66). Nijssen werd achtste in 2’09”55.

Morgen komt Merel Maes/ACW als laatste Belg in actie op het WK tijdens de finale van het hoogspringen om 14u25, Belgische tijd. Alle info over het WKU20 vind je hier.