19/08

WKU20: Nijssen naar halve finale, geen finale voor Hanssens

nijssen-annelies-2021-tallinn-eku20-belga-min

Annelies Nijssen

Op de tweede dag van het WKU20 kwamen de eerste twee Belgen in actie. Ilana Hanssens en Annelies Nijssen gingen beide van start in de tweede reeks, Hanssens op de 400m horden en Nijssen op de 800m. Na hun knappe prestaties op het Europees kampioenschap was het tijd voor hun eerste wereldkampioenschap.

Op de 400m horden stonden drie reeksen op het programma. De eerst twee van elke reeks plaatsten zich rechtstreeks voor de finale, aangevuld met de twee snelste verliezende tijden want er stonden geen halve finales op het programma. In de eerste reeks liepen al drie atletes onder 59 seconden, waardoor een snelle tijd nodig was voor de finale. Ilana Hanssens/ASVO vertrok agressief vanuit baan zes en kende een uitstekende 300 meter. Ze liep zelfs samen met de Jamaicaanse favoriete Garriel White op kop. Bij het uitkomen van de bocht liep Hanssens in derde positie, want de Zuid-Afrikaanse Van Staden kwam in de binnenbaan opzetten. In de laatste meters moest Hanssens ook de Poolse Kaczmarek voorlaten, die na een bijzonder sterke eindsprint nog de tweede plaats en bijhorend ticket voor de finale wegkaapte voor de Zuid-Afrikaanse. Na haar knappe finaleplaats op het EKU20 in Tallinn kon Hanssens zich in Nairobi niet plaatsen voor de finale met 59”60 als eindtijd en een elfde plaats overall. Voor de finale was 59”32 nodig. Opvallend, de Deense Martha Rasmussen, brons in Tallinn, werd gediskwalificeerd nadat ze haar bijtrekbeen niet volledig over de horde, maar ernaast had bijgetrokken.

De ochtendsessie in Nairobi werd afgesloten met de reeksen van de 800m met Annelies Nijssen/ATLA in de tweede van vier reeksen. Een plaats bij de eerste drie volstond voor de halve finales. Nijssens ging snel van start en plaatste zich meteen op kop van de wedstrijd. De anderen hadden niet veel zin om er een snelle wedstrijd van te maken, waardoor Nijssen zelf het tempo maakte. Toen de Ethiopische Mebrith Mekonen op 300 meter van de finish haar versnelling plaatste, leek het even alsof Nijssens moest passen. Maar ze bleef aanpikken en kon zich uiteindelijk vlot als derde rechtstreeks verzekeren van een plaatsje in de halve finales met een tijd van 2’09”44. De Cubaanse Daily Cooper Gaspar werd tweede, maar kreeg achteraf nog een diskwalificatie achter haar naam. De halve finales vinden morgen plaats om 15u20 en Annelies Nijssen gaat van start in de eerste van twee halve finales.

Alle info over het WKU20 vind je hier.