20/08

WKU20: Nijssen naar finale en Hauttekeete op titelkoers

belgaimage-180412783-full

Annelies Nijssen

In de namiddagsessie stonden voor Jente Hauttekeete en Jef Misplon nog twee disciplines op het programma, met het hoogspringen en de 400m. Annelies Nijssen moest aan de bak in de halve finales van de 800m. De Belgen stonden scherp, want Nijssen plaatste zich voor de finale en Hauttekeete ligt op schema voor de wereldtitel.

Hauttekeete domineert op dag 1

Jente Hauttekeete/KAAG en Jef Misplon/RCG opende hun namiddagsessie met het hoogspringen. Misplon begon op 1m76, een hoogte die hij klaarde bij zijn eerste beurt. Op 1m82 werd het spannend, want hij wipte pas bij zijn derde beurt over de lat. Nadien lukte hij 1m85 bij zijn tweede beurt, maar op 1m91 ging het drie keer mis. Misplon bleef amper twee centimeter onder zijn PR. Jente Hauttekeete begon zijn competitie op 1m91 en bleef foutloos tot en met 2m00. De concurrentie had intussen gefaald, waardoor Hauttekeete alleen verder ging. Bij zijn eerste poging ging hij over 2m09, maar op 2m12 ging het driemaal mis. Op die manier klaarden zowel Misplon als Hauttekeete dezelfde hoogte als in Tallinn.

Om de dag te eindigen stond nog de 400m op het programma. De Tsjech Doubek ging snel van start en zette Hauttekeete meteen onder druk. Op het einde kon hij nog een beetje terugkomen op de Tsjech met een geweldig PR van 48”99 als resultaat, acht honderdsten beter dan ooit. Het was de eerste discipline die Hauttekeete niet won, want Doubek kon de Europese kampioen afhouden met 48”72. In Tallinn werd Doubek nog gediskwalificeerd tijdens de 400m. In Nairobi stelde hij orde op zaken, met een tweede plaats in het algemene klassement na de eerste dag. Jef Misplon werd eveneens gediskwalificeerd in Tallinn tijdens de 400m, maar net als de Tsjech waren er nu geen problemen. Met 51”93 werd hij zesde, amper 17 honderdsten boven zijn PR. Na de eerste dag staat Hauttekeete op kop van het klassement met 4381 punten, met 208 punten voorsprong op Doubek en 40 punten meer dan na de eerste dag in Tallinn. Misplon staat achtste met 3465 punten.

Nijssen met een eindsprint naar finale

Tijdens de namiddagsessie stonden ook de halve finales van de 800m op het programma. Annelies Nijssen/ATLA kwam tijdens de eerste van de twee halve finales in actie. Voor een plaats in de finale werd een plaatsje bij de eerste drie gevraagd, aangevuld met de twee snelste verliezende tijden. Nijssen vertrok snel en plaatste zich bij het uitkomen van de bocht in derde stelling. Aan de bel moest ze twee plaatsen prijsgeven, waardoor een finale plots ver weg leek. Net zoals tijdens de reeksen bleef ze vechten en helemaal op het einde kon ze een Canadese atlete nog remonteren om vierde te worden in  2’07”13. De Ethiopische Dagnachew won in een sterke 2’04”26. Nadien werd het afwachten naar de tijden van de tweede reeks. De Spaanse Martinez won in 2’07”22, waardoor Nijssen zich als vierde mag opmaken voor de finale van de 800m op het WK, een geweldige prestatie van Annelies Nijssen. De finale staat gepland op zaterdag om 15u45.

Alle info over het WKU20 vind je hier.