20/08

WKU20: Hauttekeete en Misplon van start en Maes naar finale

hauttekeete-jente-2021-tallinn-eku23-belga-1-min

Jente Hauttekeete

Tijdens de voormiddagsessie op de derde dag van het WK voor juniores in het Keniaanse Nairobi kwamen drie landgenoten in actie. Jente Hauttekeete en Jef Misplon gingen van start met hun tweedaagse tienkamp en Merel Maes kwam in actie tijdens de kwalificaties van het hoogspringen.

Om 9 uur lokale tijd kropen Jente Hauttekeete/KAAG en Jef Misplon/RCG, samen met zes andere meerkampers, in de startblokken voor de 100m. Het eerste nummer van de tienkamp bracht al meteen een eerste Belgische overwinning. Jente Hauttekeete was de snelste met 10”89, op de voet gevolgd door de Tsjech Doubek. Jef Misplon finishte als achtste met 11”76. Nadien trokken de meerkampers naar de zandbak voor het verspringen. Hauttekeete opende met een degelijke 6m90 en Misplon met 6m15. Tijdens de tweede poging verging het de Belgen wat minder. Misplon kwam niet verder dan 4m60 en de sprong van Hauttekeete werd afgekeurd door de jury, terwijl hij een geweldige 7m44 had gesprongen. In de derde beurt kon Misplon zich nog een paar centimeter verbeteren tot 6m19. Hauttekeete bleef steken op 7m01, maar mocht achteraf toch nog juichen. Zijn sprong van 7m44 werd na protest van de Belgische delegatie alsnog goedgekeurd, waardoor hij zo’n 100 punten extra mag toevoegen aan zijn totaalscore na een tweede overwinning. Het kogelstoten was het derde en laatste nummer voor de meerkampers tijdens de voormiddagsessie. Hauttekeete deed bij elke beurt beter om te eindigen met een sterke 15m61, waarmee hij tweede werd na de Spanjaard San Pastor met 15m97. Misplon werd vierde in het kogelstoten met een mooie 14m19 in zijn tweede beurt. Na drie onderdelen voert Jente Hauttekeete de tienkamp aan met 2632 punten voor Doubek (2522 punten) en San Pastor (2444 punten). Misplon staat voorlopig achtste met 2067 punten. Om 14u17 staat het hoogspringen gepland en om 16u35 sluiten de meerkampers hun eerste dag af met de 400m.

Intussen was Merel Maes/ACW aan de kwalificaties van het hoogspringen begonnen. Voor een plaats in de finale was een sprong over 1m85 nodig ofwel een plaats bij de beste twaalf atleten. Maes kwam in actie in groep A en bleef foutloos tot en met 1m74. Op 1m78 ging het echter driemaal fout. In haar groep gingen slechts vier atleten over 1m78, dus het werd afwachten wat de atleten in groep B zouden presteren. Met zeven atleten over 1m78 in groep B waren elf atleten al zeker van een plaats in de finale. Met een gedeelde twaalfde plaats mag Merel Maes zich ook opmaken voor de finale op zondagmiddag. Het werd nagelbijten, maar zondag om 14u25 krijgt Maes een nieuwe kans om zich te tonen op het internationale toneel.

Deze namiddag komt ook Annelies Nijssen/ATLA in actie tijdens de halve finales van de 800m. Om 15u20 gaat Nijssen van start in de eerste van twee halve finales. Alle info over het WKU20 vind je hier.