12/08

WK Londen: Sterke Belgian Tornados rechtstreeks naar finale

belgaimage-125211460-full

De Belgian Tornados maakten indruk in de reeksen. Pakken ze zondag hun allereerste mondiale medaille?

De Belgische 4x400m-ploeg staat in haar achtste mondiale outdoorfinale op een rij. Indrukwekkend. De Tornados plaatsten zich rechtstreeks door in de sterker bezette tweede serie naar een derde plaats en 2'59"47 te snellen.

Dylan Borlée/RCB was startloper van dienst. Hij wisselde 'pas' als zesde, maar gezien veel landen hun sterkste loper als eerste hadden ingezet, was dat zeker geen schande. Broer Jonathan Borlée/RCB vertrok razendsnel, kreeg het op het einde wat lastig, en gaf als vijfde door aan Robin Vanderbemden/SER. Die liep een geweldige race, rukte op naar vier, en kwam ook dichter op de eerste drie landenteams. Kévin Borlée/RCB zette zich als slotloper in het spoor van de Brit Martyn Rooney, en wist er op het einde relatief vlot - en professioneel binnendoor - overheen te gaan.

Alleen de Amerikanen en Trinidad en Tobago waren in de reeksen te sterk voor de Tornados, die zowel in hun reeks als overall als derde eindigen. Hun chrono van 2'59"47 is zonder meer top, en veelbelovend voor de finale zondagavond. Zoals het er nu naar uitziet, maar in een finale weet je maar nooit en in een aflossingsfinale al helemaal niet, gaan de Belgen tegen thuisland Groot-Brittannië (en Noord-Ierland) strijden voor hun allereerste mondiale outdoormedaille.

Coach Jacques Borlée was trots op zijn manschappen. "Wat een geweldige ploeg. Tien jaar lang staan ze er nu al. Jonathan laat zich aan de 600 meter nog wat wegdringen, en daar verliezen we veel tijd. Ik zie ons morgen rond de 2'58"00 uitkomen." Dat zou een duik van een volle halve seconde onder het Belgisch record van 2'58"52 van in Rio betekenen. "De Amerikanen lijken mij niet te kloppen, maar daarna is er veel mogelijk. Al lijken ook Trinidad en de Britten mij héél zware tegenstanders."

Bekijk hier het nationale overzicht van het WK in Londen.