06/08

WK Londen: Gouden Nafi Thiam!

belgaimage-125031312-full

Nafi Thiam.

Nafi Thiam heeft geschiedenis geschreven in Londen. Ze kroonde zich in de zevenkamp tot de allereerste Belgische wereldkampioen over alle disciplines heen, mannen en vrouwen.

Haar afsluitende 800m mag dan met 2'21''42 iets minder zijn geweest, maar daar gaan we nu niet te lang over doorbomen. Nafi Thiam/RFCL is wereldkampioene! Geschiedenis. Met een ruime bonus van 88 punten haalde ze het van de Duitse Carolin Schäfer. Nafi totaliseerde 6.784 punten. 

Over de hele zevenkamp heen onthouden we vooral dat Nafi alweer drie onderdelen op haar naam schreef: in het hoogspringen, het kogelstoten en het verspringen deed niemand beter. De combinatie olympische titel, 7.000+ punten in Götzis en nu wereldkampioen als 22-jarige realiseren is een van de strafste stoten uit de Belgische sportgeschiedenis, over alle sporttakken heen. Diepe buiging.

"Ongelofelijk, ik ben dolgelukkig. Dit was duizend keer lastiger dan in Rio, omdat iedereen hier veel van mij verwachtte. Ik probeerde het mij niet aan te trekken, maar als ik hier geen goud won was het zogezegd een catastrofe. Ik heb er een zot jaar opzitten met Rio, Götzis en dan dit", aldus Nafi.

Hanne Maudens/VS sloot een moeilijke tweededaagse uitstekend af. Met 2'12"87 kwam ze in de afsluitende 800m vlak bij haar persoonlijk record. Ze eindigt bij haar debuut als 20-jarige rookie verdienstelijk 23e met 5.749 punten. "Er zat misschien wel meer in. Mijn 800m was wel een sterk einde, maar vooral in het speerwerpen laat ik enorm veel liggen. Gelukkig heb ik er van het begin tot het einde van kunnen genieten, en heb ik veel geleerd richting onder meer het EK in Berlijn volgend jaar."

Kévin en Jonathan Borlée/RCB ginger eruit in de halve finales van de 400m. Hun prestaties mochten er echter wel zijn. Na tien jaar aan de top eindigen ze dit keer op plaatsen elf en zestien. Kévin was zoals meestal op grote kampioenschappen een tikkeltje beter met 45"10, Jonathan klokte 45"23. Voor de finale was uiteindelijk 44"64 nodig. De prestaties van de tweeling zijn mooi op zich, maar zeker ook veelbelovend voor de 4x400 meter. Ze zijn beiden overduidelijk sterker dan een jaar geleden in Rio.

"Echt ontgoocheld kunnen we niet zijn", aldus Jonathan. "We hebben alles gegeven en haalden een mooi niveau. Ik ben niet honderd procent door de achterstand die ik aan het begin van het seizoen opliep, Kévin moest het met de lastige buitenbaan doen. Onze prestaties zijn wel veelbelovend voor de aflossing, zeker omdat ook Robin Vanderbemden/SER en Dylan (Borlée/RCB, ma.) echt in vorm zijn. Zelfs Julien Watrin/DAMP wordt heel snel sterker op training de laatste weken."